Тільки не спалюйте: три екологічні способи утилізувати опале листя

Читать на русском
Автор
2161
За спалювання листя в Україні можна отримати штраф Новина оновлена 20 вересня 2024, 19:28
За спалювання листя в Україні можна отримати штраф. Фото Freepik

Прості поради, як можна з користю утилізувати опале листя

Осінь — час опалого листя, яке дерева скидають із себе перед зимовою "сплячкою". І воно може стати проблемою, якщо не знати, як його можна з користю утилізувати на ділянці. "Телеграф" вже розповідав, коли і як правильно висаджувати цибулю на зиму, а сьогодні ділиться порадами щодо прибирання опалого листя.

Як відомо, спалювати листя не можна — це не екологічно, небезпечно, до того ж, за такі багаття можна отримати штраф, пише ТСН. Однак, є способи, як з користю утилізувати опале листя на ділянці.

Три екологічні способи утилізувати листя

Листовий перегній

Опале листя може перетворитися на гарне добриво на вашій ділянці. Зберіть листя в спеціальні мішки для перегною або в звичайні мішки з проколами, добре утрамбуйте і залиште у вологому середовищі до весни. Цей компост стане гарним добривом для грядки в новому сезоні.

Захист від бур’янів та морозу

Опале листя також можна використовувати для захисту рослин від холоду та бур’янів. Розсипте листя на клумбах або в саду під багаторічними квітами або чагарниками — вони захистять їх від морозів і стануть перешкодою для проростання бур’янів. Весною можна прибрати цей покрив граблями або просто перекопати.

Утеплення троянд та інших багаторічних рослин

Також опале листя можна використовувати для ретельного утеплення кущів троянд та інших багаторічних квітів, які ростуть на вашій ділянці. Для утеплення кущів троянд використовуйте сухе здорове листя без ознак гниття.

Раніше "Телеграф" розповідав, що робити з чорнобривцями після цвітіння, можна не тільки збирати насіння, але й використовувати сухі стебла.