Не зривайте зелений гарбуз: як прискорити дозрівання плодів та зберегти їх до весни

Читать на русском
Автор
3423
Урожай гарбуза на зиму
Урожай гарбуза на зиму. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Вирощений та зібраний своїми руками гарбуз смачніший

Гарбуз — один з найпопулярніших інгредієнтів в осінньому меню. Гарбуз можна знайти навіть у рецептах кавових коктейлів. Городникам же восени важливо вчасно забрати плоди з ділянки. Потрібно зробити це до приходу холодів, але й не зірвати зелений гарбуз.

Досвідчені городники знають хитрощі, які дозволяють визначити ступінь зрілості плодів та за необхідності прискорити їх дозрівання.

Коли збирати гарбуз

Гарбуз, як правило, дозріває в Україні у вересні — на початку жовтня, залежно від регіону та погодних умов. Основним орієнтиром для збору є закінчення вегетаційного періоду та стійкі денні температури близько +10…+15°C. До цього часу гарбуз встигає накопичити поживні речовини та сформувати міцну шкірку, що важливо для його тривалого зберігання.

Тільки зрілий гарбуз буде смачним і за відповідних умов збережеться до самої весни. Ось основні ознаки, які вказують на зрілість плода:

  • Тверда шкірка. Спробуйте натиснути на шкірку нігтем. Якщо вона щільна і не продавлюється — це ознака зрілості.
  • Засохлий хвостик. Коли плід повністю дозрів, його живець стає твердим і сухим, набуваючи дерев’янистої структури.
  • Яскравий колір. Зрілий гарбуз має насичений, яскравий відтінок, який характерний для цього сорту.
  • Глухий звук. При легкому постукуванні по плоду повинен чути глухий звук — це один із традиційних методів визначення зрілості.

Як прискорити дозрівання гарбуза

Іноді осінні заморозки можуть настати раніше, ніж гарбуз повністю дозріє, тому важливо знати методи прискорення її дозрівання. Є кілька повірених способів.

Насамперед за 2-3 тижні до передбачуваної дати збору припиніть полив рослин. Зменшення вологості допомагає прискорити визрівання плодів. А щоб рослина не витрачала сили на подальше зростання, необхідно прищипнути верхівки стебел, залишивши тільки 3-4 великі плоди на кожній рослині. Всі квітки та дрібні плоди, які вже не встигнуть дозріти, потрібно видалити, щоб рослина направила всі ресурси на гарбузи, що існують.

Є й народні методи, що прискорюють дозрівання гарбуза. Наприклад — поворот плодів. Необхідно акуратно перевертати гарбузи на грядці, щоб вони рівномірно прогрівалися сонцем з усіх боків.

Підживлення гарбуза деревною золою також прискорює процес дозрівання та підвищує стійкість плодів до хвороб. Попіл змішують з водою (100 г золи на 10 л води) і поливають рослину. Це підживлення використовують для гарбуза в другій половині вегетаційного періоду.

Якщо рання осінь і починаються заморозки, можна вкривати рослини агроволокном або плівкою на ніч, щоб уникнути переохолодження.

Як правильно збирати гарбуз

Правильний збір гарбуза – важливий етап, від якого залежить, як довго плоди зберігатимуться.

Збирати гарбуз краще в сонячний день, коли плоди сухі. Це знижує ризик загнивання під час зберігання. Плоди краще зрізати за допомогою секатора або гострого ножа, залишаючи хвостик довжиною 5-7 см. Це оберігає гарбуз від швидкого псування.

При збиранні дуже важливо не кидати плоди на землю, щоб не зашкодити шкірці. Пошкоджені гарбузи погано зберігаються і починають швидко псуватися.

Як зберігати гарбуз

Щоб гарбуз пролежав усю зиму, потрібно створити їй оптимальні умови для зберігання:

  • Ідеальна температура зберігання — +10 … +15 ° C.
  • Вологість повітря має бути на рівні 60-75%. Приміщення має бути сухим і добре провітрюваним.
  • Після збору плоди варто залишити на сонці або в приміщенні, що добре провітрюється, на 7-10 днів для просушування шкірки.
  • Найкраще зберігати гарбузи в один шар на дерев’яних полицях, уникаючи прямого контакту з холодною поверхнею. Підкладіть солому чи м’яку тканину під плоди.
  • Важливо регулярно оглядати гарбузи та видаляти ті, що починають гнити. Це допоможе зберегти весь урожай.

Раніше "Телеграф" розповідав досі незвичайний спосіб зберігання моркви. Виявляється, у каструлі у неї менше шансів зіпсуватись.