Іменини Світлани у 2023 році: усі дні, коли Світланка святкує День ангела

Читать на русском
Автор
111112
Розповідаємо про значення імені Світлана і коли в неї День ангела Новина оновлена 22 лютого 2023, 20:37
Розповідаємо про значення імені Світлана і коли в неї День ангела. Фото telegraf.com.ua

На відміну від інших, ім’я Світла відносно нове

Ім’я Світлана — не лише красиве, а ще й дуже поширене в Україні. "Телеграф" вирішив розповісти, яким є його походження і коли всі Дні ангела Світлани протягом року.

Значення імені Світлана

Цікаво, що на відміну від більшості інших імен, ім’я Світлана — порівняно нове. Воно виникло у російській літературі ХІХ століття, і за кілька десятків років стало поширюватися. За фактом воно є калькою грецького імені Фотинія (яке перекладається як "світла", і, по суті, має те саме значення).

Зустрічаються такі розмовні форми імені Світлана як Світланка, Свєта, Світуся.

Прийнято вважати, що Світлани добрі, веселі та радісні, щедрі та доброзичливі, не люблять сірі будні та досить красномовні. У той же час вони також люблять вказувати іншим, як правильно жити або щось робити. Світлани віддають себе дітям і часто працюють у сферах мистецтва, туризму, спорту чи культури.

Коли День ангела Світлани?

Носії імені Світлана відзначають іменини лише тричі на рік за церковним православним календарем:

  • 26 лютого, — преподобна Світлана (Фотинія) Палестинська. Вона врятувалася під час потоплення корабля і припливла до скелі, де зустріла блаженного Мартініана, який благословив її і покинув. Світлана залишилася вести подвижницьке життя на острові, доки не померла.
  • 2 квітня, — мучениця Фотіна (Світлана) Самаряниня, Римська. Це та сама Фотіна, яка напоїла Христа водою біля криниці. Її разом із синами та сестрами стратили за віру.
  • 16 листопада, — мучениця Світлана (Фотинія).

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, чому за народними прикметами не варто дарувати жінкам дзеркала.