Коли відзначають Успіння Пресвятої Богородиці 2023 року: історія та традиції свята

Читать на русском
Автор
1368
Цього дня віряни моляться за здоров’я близьких людей
Цього дня віряни моляться за здоров’я близьких людей. Фото Freepik

Перекази про тілесне піднесення Богоматері на Небо поділяють і православні християни, і католики

Церковне свято Успіння Пресвятої Богородиці українці, як і інші християни східного обряду, цього року відзначають 28 серпня. Перед цим, з 14 по 27 серпня, триває Успенський пост 2023 року.

Успіння Пресвятої Богородиці — історія та сенс свята

Це світле свято, також відоме як Перша Пречиста або Успення, означає закінчення земного життя матері Ісуса Христа. Він відзначається як велика урочистість — Пречиста Богородиця, завжди Діва Марія, завершивши земне життя, була прийнята тілом і душею у небесну славу.

Християни вірять, що історія Діви Марії вчить, як прославляти Спасителя Ісуса Христа – одна із творінь Божих, вона вже на небесах. Згідно з церковними канонами, її історія запрошує вийти за межі звичного способу посилювати труднощі. Діва Марія служить прикладом вірянам і вчить їх дивитися на життя через іншу призму, як би кажучи, що серця людей більші за їхні гріхи. Це не означає, що у житті немає труднощів. Йдеться про те, щоб цінувати те, що чудове та добре в житті. Таким чином, навіть проблеми розглядатимуться у належному світлі.

Свято Успіння належить до найстаріших Богородичних свят. Цього дня у храмах та церквах відбуваються урочисті служби, віряни відвідують храми, віддаючи данину перемозі життя над смертю. Люди моляться і ставлять свічки за упокій тих, хто пішов, і здоров’я тих, хто нині живе.

Раніше ми розповідали, що календар церковних свят із фіксованою датою зміниться в Україні з 1 вересня 2023 року. Після набуття чинності новим церковним календарем Успіння Пресвятої Богородиці відзначатиметься 15 серпня.