Ціни на житло для переселенців у Львові злетіли: за "однушку" просять 80 тисяч, але вільних квартир мало (фото)

Читать на русском
Автор
16393
На львівський вокзал щодня прибувають тисячі переселенців, яким треба десь жити
На львівський вокзал щодня прибувають тисячі переселенців, яким треба десь жити. Фото РБК

Знайти житло у Львові зараз – завдання не з легких

Через військові дії, розпочаті росією 24 дні тому, тисячі українців змушені залишати свої будинки і перебиратися в безпечніші області України. Таких регіонів лишилося мало. Великий потік переселенців – у Львові. І хоча українці всіма силами допомагають співвітчизникам, які втекли від війни, деякі люди в цей тяжкий час не втрачають можливості підзаробити. Так, у мережі скаржаться, що орендувати зараз квартиру, як то кажуть, не за всі гроші світу — дуже складно. Ціни можуть сягати десятків тисяч.

Докладніше про те, скільки коштує орендувати житло у Львові переселенцю – у матеріалі "Телеграфу".

Оперативно про головне читайте у нашому Telegram-каналі

Ситуація з пошуком житла у Львові дуже проблематична. Справа в тому, що за даними міської ради, до Львова вже прибуло понад 200 тис. переселенців. Багато хто потребує ночівлі на пару діб, оскільки потім йдуть на виїзд із країни. Але є й охочі орендувати житло достроково.

"Як показав наш досвід, найкраще шукати житло через знайомих. В інтернеті оголошення з космічними цінами, а якщо є нормальні варіанти, то на них величезна черга з бажаючих. Як уже кому пощастить. Є й добрі господарі, які з розумінням ставляться до ситуації, деякі жителі дають притулок навіть у свої квартири, безкоштовно, виділяючи кімнати. А є й ті власники житла, хто шукає найвигіднішу пропозицію, щоб якнайбільше заробити", — розповіла нам харків'янка Вікторія, яка перебралася під час війни з родиною до Львова.

Як показав моніторинг оголошень про оренду житла у Львові, мінімум, який потрібно заплатити за однокімнатну за місяць, становитиме близько 5-6 тис. гривень. Таких пропозицій можна перерахувати на пальцях однієї руки. Та й розлітаються бюджетні варіанти миттєво.

Оренда квартири у Львові
Найдешевший варіант із орендою квартири у Львові (близько 5 тис. грн)
Оренда квартири у Львові
Однокімнатна квартира у Львові в оренду (близько 12 тис. грн)

Трохи більше варіантів для оренди квартир за 9-12 тис. гривень. Якщо кімнат більше однієї, то ціни на порядок вищі.

Ціни на житло у Львові
Ціни на житло у Львові
Ціни на житло у Львові
Оренда житла у Львові
Ціни на житло у Львові
Оренда квартир у Львові

Максимальна ціна за оренду, яка зустрілася нам в оголошеннях на час публікації, становить 73 тис. гривень. Мова про дворівневу трикімнатну квартиру площею майже 150 "квадратів" у новобудові. В апартаментах німецький ламінат, дизайнерські сходи, італійські гардини, гарна побутова техніка та двері з натурального дерева, а на додачу у вартість оренди входить паркомісце.

Оренда квартири у Львові
Оренда квартири у Львові за 70 тис. грн.

Чим краще розташування, ремонт і "начинка" (сучасна сантехніка, відсутність радянських меблів) — тим дорожча оренда.

Часто орендодавці висувають специфічні вимоги, наприклад:

  • без тварин,
  • без дітей до 6-7 років,
  • тільки "айтішникам",
  • тільки жінкам та дітям,
  • не менше ніж на місяць\півроку,
  • із заставою на місяць уперед.

Багато хто шукає варіанти оренди у місцевих пабликах у Viber, Telegram та Facebook. За словами переселенців, там легше знайти житло від господаря, а не ріелтора, щоби хоча б заощадити на послугах останнього. Але й там зустрічаються варіанти як за нечувані суми, так і за адекватні. І варто зауважити, що повідомлень про пошук житла набагато більше, ніж пропозицій щодо оренди.

За даними мера Львова Андрій Садового, українці, які прибули з інших областей, можуть поскаржитися на недобросовісних орендодавців на гарячу лінію. Вже отримано понад 80 скарг за останні два тижні. Список тих, хто "відзначився", мер навіть опублікував на своїй сторінці у Facebook. Серед тих, хто наживається на війні, власники "однушки" за 80 тис. гривень, апартаментів за 11 тис. грн (за три ночі), номери у готелі за 4 тис. гривень на добу та інші. Також Садовий повідомив, що є факт виселення переселенців без повернення застави.

До речі, на шахраїв скаржаться і в соціальних мережах. Обдурити можуть "орендодавці", які просять переслати заставу та "випаровуються". Дедалі частіше з’являються оголошення про неіснуюче житло: у них використовуються фотографії квартир з інших міст, а то й країн, що видаються за львівські апартаменти. Тому перевіряйте прикріплені фото квартир через ту ж саму функцію пошуку картинки в Google. Також іноді шахраї не переймаються описом житла і буквально копіюють чужі оголошення, тож не зайвим буде "загуглити" і текст.

Як повідомляв "Телеграф" раніше, українська блогерка, яка раніше розгромила орендоване житло, "відзначилася" жахливим вчинком у Львові, куди приїхала як переселенка під час війни.