Як в американських фільмах: українці перетворили свої будинки на новорічну казку (фото, відео)

Читать на русском
Автор
950
Українці також вміють створювати неонові композиції біля будинку
Українці також вміють створювати неонові композиції біля будинку

І тепер до цих "казкових" дворів городяни масово йдуть, як на екскурсію

Багатьом звична кіношна картинка святкового оздоблення на Різдво американських котеджів – це оформлені ілюмінацією фасади та дахи будинків, прилеглі дерева та величезні фігури дротяних оленів та ведмедів, скляні кулі, ялинові вінки, надувні сніговики та Санта-Клауси. Там навіть став популярним вираз зі старого культового фільму: "Я хочу, щоб мій будинок було видно із космосу!".

Будинок, прикрашений ілюмінацією
Американські особняки сяють від цоколя до даху

Посоперничати з американськими особняками можуть і деякі українські приватні будинки. Причому прикрашають прибудинкову територію господарі протягом багатьох років, з кожним роком виявляючи дедалі більше винахідливості та вигадки.

Неонова ялинка, олень, сніговик
Краса біля приватного будинку

Невідомо, як із космосу, але вже точно здалеку видно двір на вулиці Горького в Генічеську Херсонської області. І щороку тут додається елементів, що світяться. Цього разу над створенням світлового оформлення своєї ділянки батько та син Давидови працювали цілих 10 днів. Результат перевершив усі очікування: усі, хто бачить ілюмінацію живцем, захоплюються працьовитістю та ентузіазмом господарів будинку, висловлюють їм подяку за створений святковий настрій, "лайкають" та репостять барвисті фотографії у Фейсбуці та відео в Ютубі.

Неонова вивіска Геничеськ 2022
Літери на даху з’явилися вперше

"Започаткував прикрашання двору до Нового року ще років 15 тому мій батько, Віталій Дмитрович, зараз йому 58 років, він приватний підприємець, — розповів "Телеграфу" 31-річний Олексій Давидов, раніше — журналіст сайту "Вести Генічеська", а нині блогер. — Спочатку це були 1-2 гірляндочки на ворота, кожен наступний рік що-небудь додавали. Ну а останні п’ять років ми займаємося цим разом, фігурки з дроту-кругляка варимо самі, а для ескізів залучаємо нашого сусіда-художника, Володимира Шпака. Всі ці гірлянди дбайливо зберігаються і докуповуються нові, тому не скажу, що це миттєві великі витрати.

Зварювальні роботи
Зварювальні роботи

Торік Давидови виготовили ялинку, що світиться, і контур саней з оленем і Санта-Клаусом. "І так воно класно зайшло: стільки людей до нас приїжджало, там автомобілі навіть потрапляли у затор!".

Чоловік біля неонового оленя
Оленя змайстрували ще рік тому

Цього року ялинку вирішили "виростити" вище – зробили її 6-метровою. Олексій вдячний компанії з Харкова, яка підтримала їхній задум та зробила їм солідну знижку на придбання світлодіодної неонової стрічки.

Чоловік на будівельних "лісах"
Ялинку зробили заввишки 6 метрів

З’явився і новий персонаж – яскравий сніговик-саксофоніст. І це не просто картинка – щовечора тут звучать різдвяні та сучасні мелодії, щоби настрій оточуючим підняти. Погода також вирішила додати снігового оформлення від себе – і все занесло снігом.

Неонові ялинка та сніговик
Сніговик грає на саксофоні

Не обійшлось і без пригод. Тато з сином поспішали закінчити роботи, а тут раптом – раз! — І в Генічеську трапилася якась аварія, на 4 години погасло світло по всьому місту. На щастя, у господарстві є генератор. Увімкнули його та продовжили рухатися до фінішу. "Починали ми роботи з літер на даху. З ранку була чудова суха погода, а надвечір почалася хуртовина. Ми раділи: фух, встигли. Наступного дня мороз вдарив, ми давай "ліса" ставити і ялинку монтувати. Теж все вдалося. А потім відлига трапилася — бруд, зайти на ділянку неможливо, тобто знову нам пощастило. В останній день працювали до півночі!", — згадує молодик. Сніжинку на ялинці Давидови закріплювали якраз, коли повалив густий сніг.

Двоє чоловіків біля даху приватного будинку
Декілька днів батько з сином провели на даху

За словами Олексія, витрати на святкове вбрання домоволодіння не такі великі. "Завдяки знижці на неонові вогні ми витратили 8 тисяч гривень – цього вистачило, щоб прикрасити паркан, і арку, і фасад".

Чоловік у будівельному комбінезоні
А погода – то сніг, то дощ

Звичайно ж, усіх цікавить, чи не розоряться вони на оплаті електроенергії. "За моїми підрахунками, вся ця ілюмінація споживає 1,5 кВт на годину. Місяць роботи обійдеться гривень у 300, при тому, що гірлянди працюють приблизно з 17 до 22 години щодня". Такі витрати сім’я може собі дозволити, тому що у них немає витрат на алкоголь та сигарети, і дуже багато вони вміють робити своїми руками. Мама та дружина Олексія теж нічого не мають проти витрат на красу. Чоловіки їх називають "помічниками по каві" — коли вже замерзнуть на свіжому повітрі.

У короткому ролику – весь процес створення прикраси

"Справжня казка! Дякую вам за свято та гарний настрій. Здивувати ви можете", "Супер! Дякуємо за казку!, "Яка краса! Просто маленьке казкове місце! Які ви молодці! З прийдешніми новорічними святами всю вашу сім’ю!" – такі відгуки залишають вдячні земляки.

Неонова композиція та група людей біля неї
Сюди всі приходять фотографуватись

Примітно, що також креативно та щедро підійшла до оформлення своєї садиби сім’я на околиці міста Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Їх пропіарило рідне місто на своїй Фейсбук-сторінці.

Протягом усього року майстер з ремонту авто Ігор Сич закуповував гірлянди, а потім тричі навідувався на малу батьківщину зі столиці, де мешкає зараз, щоб усе це скомпонувати, закріпити та розвісити 2 кілометри гірлянд.

Будинок, паркан, ялинка прикрашені гірляндами
На садибу пішло 2 км гірлянд

Ну а включає всю цю яскраву композицію щовечора його мама, Ірина Сич. Сюди також йдуть та їдуть милуватися та робити селфі. Привертає увагу велика ялинка, прикрашена веселими вогнями. Насправді це "обманка" — складна металева конструкція з невеликою сосною і закріпленими на різних ярусах горщиками з маленькими туями!

Ялинка з гірляндою
Внизу — сосенка, а в горщиках туї — ось і величезна ялинка

Їхнє подвір’я, мабуть, точно видно з космосу, бо в окрузі ліхтарів на вулицях небагато.

Будинок, паркан, дерево та кущі у гірляндах
Таку красу видно здалеку

І на їх адресу не скупляться на похвалу: "Яка краса, супер! Молодці, здоров’я вам величезного!", "Таке повинні побачити все! І мер міста теж має побачити й взяти приклад, як прикрашати місто. Стоїть ялинка в центрі нещасна! І місто зовсім не прикрашене! Цікаво, хто обирає таких мерів і куди йдуть кошти? Місто Семенівка не розвивається зовсім! А Ігор — молодець! Так тримати! Кожен має брати приклад із таких людей, як він!".

Коментарі-подяки
Земляки дякують Ігорю Сичу

У соцмережі люди пишуть: "Wow! Як гарно! Браво господареві — розумничка, молодець! Може, й інші люди захочуть щось подібне зробити… Як би засяяло місто!", "Видати премію "Господар року", хоча робить він це не перший рік, знаю", "Реально краса! Молодці, господарі! Це ж треба так любити свій будинок і своє місто!".

Коментарі з соцмережі
Не кожен бізнесмен може собі це дозволити

Нагадаємо: раніше "Телеграф" провів віртуальну екскурсію ялинками, встановленими в різних населених пунктах України.