У мережі ходять чутки про перший котел для росіян під Херсоном - що пишуть і чи так це насправді

Читать на русском
Автор
33598
Російських окупантів могли взяти в котел поблизу Високопілля
Російських окупантів могли взяти в котел поблизу Високопілля. Фото telegraf.com.ua

Цю інформацію активно тиражують ЗМІ країни-агресора, зазначаючи, що російська влада проситиме "зелений коридор"

У п'ятницю, 22 липня, на 149-й день війни в Україні з'явилася інформація, що російські війська потрапили у котел поблизу села Високопілля у Херсонській області. За різними джерелами, в оточенні знаходяться близько 2000 військовослужбовців ворожої армії. Про це написали одразу декілька різних каналів, в тому числі близьких до Офісу президента, однак офіційного підтвердження цього від Генштабу ЗСУ ще не було.

Так, спершу повідомлення про котел у Високопіллі опублікував російський Telegram-канал "Кремлівська табакерка". Мова йшла про "перший котел, у які потрапила армія РФ". За їх даними, у котлі перебувають майже 2000 російських солдатів. І тепер російська влада проситиме про "зелений коридор" у командування ЗСУ. Для цього вже скликали російський Радбез, а рупор кремля дмитро пєсков пообіцяв реагувати швидко.

Високопілля на карті - у соцмережах говорять про оточення військ РФ у Херсонській області
Дані про котел біля Високопілля, які поширили російські ЗМІ

Через деякий час схоже повідомлення з'явилося у Telegram-каналі "Збройні Сили України. Війна з окупантами". Також було опубліковано мапу, судячи з якої росіян взяли в оточення Сили оборони України між Високопіллям та Іванівкою.

Високопілля на карті - у соцмережах говорять про оточення військ РФ у Херсонській області
Російські війська потрапили у котел між селищами Іванівка та Високопілля

Цю ж інформацію підтвердив Telegram-канал "Вертикаль", який вважають наближеним до Офісу президента України джерелом. Там повідомили, що ЗСУ беруть росіян в оточення одразу в кількох селах, однак не уточнили в яких саме.

Високопілля на карті - у соцмережах говорять про оточення військ РФ у Херсонській області

Тим часом українські військові оглядачі та аналітики написали про те, що така ситуація у північній частині Херсонської області була прогнозована. Зокрема, як зазначив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, в такій ситуації російські військові опинилися ще на початку липня, а зараз вони дуже просять "зелений коридор", щоб вийти.

"Так це правда. Російські окупанти, оточені у Високопілля, запитують "зелений коридор". Точніше, не просто вимагають, а вимагають вже не вперше. Як думаєте, дати їм "зелений коридор" чи у Високопілля пригадати недолюдкам Зеленопілля?", — поставив риторичне питання Коваленко.

Високопілля на карті - у соцмережах говорять про оточення військ РФ у Херсонській області

Військовий експерт Костянтин Машовець своєю чергою написав, що нічого нового біля Високопілля не трапилося, однак він вкрай скептично ставиться до того, що це подають як факт.

"Не зрозумів… Що це за хайп з Високопіллям на Бериславському напрямку…? Чого це всі "вАзбудились"…? Що там нового трапилось…? Я ж писав за ці трабли расеянців ще кілька днів тому… На мій погляд, інформація про оточення частки сил противника на цій ділянці поки що…виглядає досить сумнівно. Так, противник прагне утримати свої позиції південніше дороги Іванівка — Високопілля, в районі Ольгіне за будь-яку ціну, але я не думаю, що оточення підрозділів противника у Високопіллі є вже фактом…", — написав Машовець.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що на території тимчасово окупованого росіянами міста Херсон пролунав потужний вибух. За попередньою інформацією, гучно було поблизу місцевого супермаркету "Епіцентр", де знаходилося скупчення ворожої техніки.