Афганістан: Як змінилося життя жінок за останні 20 років і що буде далі

Читать на русском
Автор
З приходом до влади талібів найбільшу стурбованість відчувають жінки, які отримали за останні роки значні свободи і права
З приходом до влади талібів найбільшу стурбованість відчувають жінки, які отримали за останні роки значні свободи і права

Що має на увазі Талібан, коли говорить, що права жінок будуть дотримуватися згідно із законом шаріату

На першій прес-конференції групи "Талібан" з моменту взяття країни під контроль в неділю, 15 серпня, її представник заявив, що жінки будуть мати право працювати, але не повідомив подробиць про інші правила і обмеження.

Недавня стаття на сайті "BBC" розповідає, які зміни відбулися в житті жінок за останні два десятиліття і як тепер все може змінитися. "Телеграф" пропонує вам ознайомитися з її перекладом.

За останні 20 років життя багатьох людей в Афганістані неухильно поліпшувалося, і жінки стали свідками деяких з найбільших змін.

Падіння режиму талібів два десятиліття тому призвело до значних змін і прогресу з точки зору прав жінок і освіти.

Ще в 1999 році в середній школі не було жодної дівчинки, а в початкову школу ходило всього 9 тис осіб.

В даний час в школу ходять 3,5 млн дівчаток, і близько третини студентів державних і приватних університетів — жінки.

Жінки також беруть участь в суспільному житті, займають політичні посади і використовують можливості для бізнесу.

І тепер абсолютно незрозуміло, як все це може змінитися.

Талібан пообіцяв, що жінки будуть користуватися правами відповідно до шаріату або ісламських законів. Вони також говорять, що більше не виступають проти того, щоб дівчатка здобували освіту.

Але за даними "Human Rights Watch" (неурядова організація, що здійснює моніторинг, розслідування і документування порушень прав осіб — прим. ред.), далеко не всі офіційні особи Талібану в контрольованих ними районах насправді дозволяють дівчаткам відвідувати школу після статевого дозрівання.

Кількість дівчаток в середній школі 2003 рік — 6%; 2017 рік — 39%
Кількість дівчаток в середній школі 2003 рік — 6%; 2017 рік — 39%
Чим займаються жінки в Афганістані? 5% вчаться в коледжі чи університеті; 22% ходять на роботу; 20% державних службовців — жінки; 27% членів парламенту в липні 2017 року — жінки; У 2019 1 тис жінок мали власний бізнес
Чим займаються жінки в Афганістані? 5% вчаться в коледжі чи університеті; 22% ходять на роботу; 20% державних службовців — жінки; 27% членів парламенту в липні 2017 року — жінки; У 2019 1 тис жінок мали власний бізнес

Забіхула Муджахід, представник руху Талібан, заявив, що всі афганці повинні жити "в рамках ісламу".

Правозахисні групи побоюються, що таким чином свободи жінок можуть бути значно обмежені талібами.

Група бойовиків ввела або підтримала покарання відповідно до своєї суворої інтерпретації правової системи ісламу, законів шаріату, коли вони контролювали Афганістан в період з 1996 по 2001 рік.

Жінки повинні були носити паранджу. Також таліби не схвалювали відвідування шкільних занять дівчатками віком 10 років і старше.

На брифінгу у вівторок, 17 серпня, представник угруповання Муджахід відповів на кілька запитань міжнародних ЗМІ про те, як можуть виглядати права жінок при уряді "Талібану".

"Ми збираємося дозволити жінкам працювати і вчитися в рамках нашого закону", — сказав він. "Жінки будуть дуже активними в нашому суспільстві".

Але він не став розповідати більш докладно, коли його запитали про дрес-код і про те, яку роль жінки можуть грати в робочій сфері країни.

Раніше у вівторок таліби оголосили загальну амністію по всьому Афганістану і заявили, що хочуть, щоб жінки приєдналися до його уряду.

Аналітики кажуть, що група проводить витончену піар-кампанію, щоб завоювати серця і уми як афганців, так і міжнародного співтовариства.

Послання нових правителів було сприйнято всередині Афганістану зі змішаними почуттями.

Реакція афганських жінок на заяви Талібану

"Я не вірю тому, що вони говорять", — заявила кореспондентові "BBC" жінка з Кабула, яка дивилася виступ Муджахида по телебаченню.

"Це виверт, і нас заманюють на вулицю, щоб покарати. Я відмовляюся вчитися або працювати за їхніми законами", — сказала інша.

Проте деякі інші побачили деякі ранні обіцянки.

"Якщо ми можемо працювати і здобувати освіту, це для мене визначення свободи, це моя червона лінія. Талібан ще не переступив цю червону межу", — сказала одна афганська жінка.

"Поки моє право на навчання і роботу захищено, я не проти носіння хіджабу. Я живу в ісламській країні і готова прийняти ісламський дрес-код — якщо це не паранджа, тому що це не ісламський дрес-код".

Також у вівторок на прес-конференції представник "Талібану" Муджахід:

  • Пояснив, що таліби активно працюють над формуванням уряду, і про це буде оголошено в найближчі дні.
  • Коли його запитали про ризик того, що в країні можуть перебувати бойовики "Аль-Каїди" або інші екстремісти, він сказав: «Земля Афганістану не використовуватиметься ні проти кого».
  • Він намагався створити примирливий тон, кажучи: "Нам не потрібні внутрішні або зовнішні вороги".
  • Представник також спробував розвіяти побоювання афганців, пообіцявши амністію для колишніх співробітників сил безпеки і тих, хто працював з іноземними державами.

Реальність

"Усі їхні права в рамках ісламу" — цю фразу таліби використовували незліченну кількість разів, коли мова йде про життя афганських жінок і дівчаток.

В останні роки іноземні посланці і афганці без особливого успіху намагалися з’ясувати у лідерів Талібану, які розташовувалися в Досі, що саме це означає.

Багато хто чув про права жінок в консервативних арабських суспільствах, включаючи Саудівську Аравію або Катар. Один із засновників "Талібану" одного разу заявив, що класи в університетах повинні бути розділені, зони розділені і голова обов’язково повинна бути покрита.

Більш показовими є недавні повідомлення з сільських і міських районів про те, що жінкам-журналістам наказали йти додому, жінкам в офісах говорили, що їх робота тепер перейде до чоловіків. Обмеження можуть відрізнятися в залежності від регіону.

Завжди говорилося, що правила в Кабулі та інших більш відкритих містах можуть бути трохи іншими; жінки тепер будуть відчувати обмеження в міру появи нового порядку.

Раніше "Телеграф" писав про те, які уроки В’єтнаму допоможуть США пережити виведення військ з Афганістану.