Поїздки в Дубай під загрозою: хто влаштував ракетний обстріл ОАЕ і як це вплине на ситуацію у регіоні

Читать на русском
Автор
1068
Абу-Дабі зазнав потужного обстрілу
Абу-Дабі зазнав потужного обстрілу

"Телеграф" розбирався, що стоїть за масованим ракетним обстрілом столиці ОАЕ

Увечері 25 січня з території Ємену було запущено ракети у напрямку Абу-Дабі – столиці ОАЕ. За інформацією із соцмереж, кілька ракет було знищено із засобів протиповітряної оборони. Це вже третя подібна атака за останній тиждень. Аналогічні атаки мали місце 17 і 24 січня і це справа рук екстремістської організації єменських шиїтів "Ансар Аллах", членів якої називають хусітами.

Хусіти за допомогою ракет і безпілотників 17 січня вразили нафтосховище "Національної нафтової компанії Абу-Дабі" у промзоні Мусаффа та автоцистерни з пальним у столичному аеропорту, внаслідок чого загинули троє людей. Друга атака 24 січня у напрямку авіабази Аль-Дафра біля Абу-Дабі, де знаходяться американські, французькі, британські військові, була невдалою. Ракети вдалося знищити з американських протиракетних комплексів THAAD та Patriot. Бойовики атакують не лише Ємен, а й Саудівську Аравію. У відповідь Саудівська Аравія розбомбила пускові установки хусітів у Єменському регіоні Ель-Джауф.

"Телеграф" розбирався, що спонукало хусітів до зухвалої провокації та в чому полягає її сенс.

Навіщо хусіти бомбардують аравійців?

Громадянська війна в Ємені триває з 2014 року після того, як хусіти захопили столицю Сану та більшу частину північних та західних районів країни. Вони спробували повалити світський уряд Абд-Раббу Мансура Хаді та створити в Ємені теократичну ісламську державу. Проте цьому перешкодила антихусітська коаліція на чолі з Саудівською Аравією, яка з 2015 року надає підтримку військам міжнародно визнаного уряду.

Ємен поряд з Ліваном, Сирією, Іраком відноситься до так званого півмісяця шиїта — зони інтересів Тегерана, де є громади єдиновірців мусульман шиїтів. Іранці фінансують і забезпечують зброєю місцеві озброєні угруповання та використовують їх як провідників свого впливу на Близькому Сході.

Обстріляне хусітами нафтосховище «Національної нафтової компанії Абу-Дабі» у промзоні Мусаффа

Збройний конфлікт у Ємені не популярний у країнах. Збройні сили Саудівської Аравії критикують за велику кількість жертв серед цивільного населення. Війна забрала життя понад 12 тисяч мирних жителів. Загалом у ході бойових дій загинуло понад 130 тисяч людей. Спроби сторін конфлікту досягти тривалого режиму припинення вогню у 2020 році не мали успіху.

Перехоплення ракет хусітів військовими США та ОАЕ

Ракетна атака на Абу-Дабі – це помста бойовиків за нещодавно пролиту кров. ОАЕ скоротили свою участь у військовій операції проти хусітів у 2020 році. Проте Абу-Дабі продовжує надавати допомогу різношерстим озброєним угрупованням Ємену, які борються з хусітами. Військові з ОАЕ допомагають в організації наступів сил коаліції в провінції Шабва, метою якого є перерізати хусітам ланцюжки постачання та завадити захопленню міста Маріб – останнього оплоту світського уряду на півночі країни. У середині січня військово-повітряні сили Саудівської Аравії завдали авіаударів по підконтрольній хусітам території, включаючи місто Сана.

Наслідки авіаударів Саудівської Аравії по столиці Ємену

Цього разу як мішень бойовики "Ансар Аллах" обрали ОАЕ. Нещодавно хусіти захопили судно ОАЕ з мазутом на борту біля єменського порту Ходейда. За допомогою таких провокацій хусіти розраховують змусити учасників коаліції припинити наступ у Ємені та відновити переговорний процес, якщо вони хочуть уникнути більших економічних збитків та людських жертв.

Який стосунок до провокації має Іран?

Немає єдиної думки щодо причетності Ірану до недавніх провокацій хусітів. Саудівська Аравія та ОАЕ покладають відповідальність на Тегеран, але іранська влада утримується від коментарів. Хусіти залежать від постачання іранської зброї. У ході недавніх обстрілів вони використали балістичні ракети "Зульфікар", які є розвитком розроблених в Ірані ракет Quim. Також хусіти використовують начинені вибухівкою іранські безпілотники.

Не виключено, що Іран за допомогою недавніх атак хусітів підвищує ставки напередодні переговорів із США щодо ядерної програми. Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахіян заявив 24 січня, що його країна готова погодитись на прямі переговори з американцями в тому випадку, якщо вони будуть готові надати ісламській республіці гарантії безпеки, а умови угоди будуть прийнятними. За допомогою недавніх провокацій Тегеран наочно продемонстрував Вашингтону, що може статися з його регіональними союзниками, якщо переговори не дадуть очікуваних результатів.

Відносини США та Ірану різко погіршилися після виходу президента Дональда Трампа у 2018 році зі Спільного всеосяжного плану дій 2015 року. План передбачав згортання Іраном ядерної програми в обмін на скасування санкцій, але Трамп хотів домогтися від іранського керівництва більшого: припинення розробки балістичних ракет, відмови від спонсорування терористичних організацій та втручання у внутрішні справи інших держав. Після того, як Іран відмовився укласти з США нову угоду, адміністрація Трампа ввела нові санкції проти нафтового, банківського та транспортного сектора ісламської республіки. У відповідь іранці відновили роботи на ядерних об’єктах і поставили за мету довести відсоток збагачення урану до 60%. До речі, для створення ядерної зброї відсоток збагачення урану має бути не меншим за 90%.

Дистанція польоту ракет хусітів

Донедавна Іран відмовлявся вести переговори безпосередньо зі США і вимагав спочатку зняти санкції, а потім розпочати переговори про ядерну угоду. Іранське керівництво відмовляється припинити розробку ракетних озброєнь. У Відні відбулося кілька раундів переговорів за участю Ірану та Великобританії, Німеччини, Китаю, Росії, які також беруть участь у Спільному всеосяжному плані дій, але не змогли переконати іранців піти на поступки. Наприклад, нещодавно Іран відмовився від запропонованого РФ варіанта тимчасової ядерної угоди, за якої в обмін на часткове зняття санкцій, Іран виконує частину вимог щодо обмеження ядерної програми.

З іншого боку, хусіти могли діяти без огляду на своїх покровителів у Тегерані. Річ у тому, що новий президент Ірану Ібрагім Раїсі зробив одним зі своїх пріоритетів налагодження відносин із країнами Перської затоки, а нещодавні обстріли ОАЕ псують клімат двосторонніх відносин. Наразі триває переговорний процес між Іраном та Саудівською Аравією у сфері безпеки. Осторонь не залишилися ОАЕ. На початку грудня 2021 року радник з питань нацбезпеки ОАЕ шейх Тахнун бін Заєд аль Нахьян відвідав Тегеран та зустрівся з президентом Ібрагімом Раїсі та головою Верховної національної ради безпеки Ірану Алі Шамхані. Атаки хусітів суперечать спробам іранців і арабів знизити градус напруженості у двосторонніх відносинах.

Наслідки та перспективи

Арабські Емірати не знаходяться на порозі великої війни, оскільки ракетний обстріл хусітів – це типовий теракт, розрахований на те, щоб заявити про себе і домогтися виконання своїх вимог. Аналогічно хусіти чинять із Саудівською Аравією і регулярно завдають ракетних ударів по її території, у тому числі по об’єктах нафтової промисловості та передмістя столиці Ер-Ріяд. Такої ж тактики дотримуються палестинські терористичні організації ХАМАС та Ісламський Джихад, систематично запускаючи ракети по містах Ізраїлю.

Проте очевидно, що в ОАЕ буде неспокійно. Нещодавно ця країна вважалася оазою стабільності та миру, привабливою гаванню для інвесторів та туристів у неспокійному регіоні Близького Сходу. Ракетні атаки негативно впливають на інвестиційну привабливість ОАЕ, включаючи сферу нерухомості в Абу-Дабі та Дубаї. До того ж навряд чи хтось забажає їхати відпочивати у гарячу точку. Зростання терористичної загрози в ОАЕ стимулюватиме ціни на нафту. Внаслідок обстрілу хусітами нафтосховища "Національної нафтової компанії Абу-Дабі" у промзоні Мусаффа ціни на нафту марки Brent за добу зросли з 86,5 до 87,5 доларів за барель. Після запуску ракет у напрямку авіабази Аль-Дафра ціни на Brent зросли з $86,9 до $88,7 за барель з 24 по 25 січня.

Для США ситуація є неприємним викликом. Пріоритетом адміністрації президента США Джо Байдена є припинення участі у збройних конфліктах на Близькому та Середньому Сході задля економії коштів для внутрішніх перетворень та заходів, спрямованих на утримання основного супротивника Китаю. З цією метою американські війська залишили Афганістан у серпні 2021 року.

Проте, США вже кілька десятиліть надають підтримку Саудівській Аравії та ОАЕ у сфері безпеки. Якщо атаки на нафтові монархії продовжаться і постраждають американські військові чи дипломати, то перед Білим Домом постане питання активнішої участі у збройному конфлікті в Ємені, щоб зберегти обличчя перед регіональними партнерами. Сьогодні США надають підтримку антихусітській коаліції розвідданими та періодично ліквідують ватажків терористів із використанням ударних безпілотників.

Провокації хусітів продовжуватимуться доти, доки коаліція на чолі з Саудівською Аравією їх не переможе або поки що іноземні війська не покинуть Ємен.