Дефолт дедалі ближче? Чи допоможе заборона США з приводу боргів росії зупинити путіни

Читать на русском
Автор
2467
США продовжують посилювати санкції проти росії
США продовжують посилювати санкції проти росії. Фото Цензор.НЕТ

Експерти розповіли про те, як нові американські санкції вплинуть на росію

США продовжують вводити проти росії все нові санкції, одним з них, за даними Reuters, стала заборона сплачувати свій держборг у доларах з рахунків в американських фінансових установах. Тепер росія має 30 днів на те, щоб провести виплату понад 600 мільйонів доларів з інших джерел.

"Телеграф" вирішив поцікавитися у експертів, як це вплине на фінансовий стан росії.

РФ чекає технічний дефолт?

На думку народного депутата України Ярослава Железняка, протягом місяця росіянам належить зробити непростий вибір:

  • - не платити і визнати дефолт, що означає розхитати внутрішню фінансову систему, яку після початку війни титанічними зусиллями підтримують Мінфін і Центробанк росії, запустити ланцюг дефолтів компаній і відсікти потенційних іноземних інвесторів;
  • - виплатити в рублях, що теж дорівнює технічному дефолту та відповідним наслідкам;
  • - виплатити борг у доларах і уникнути дефолту, але при цьому порушити власну заборону на виплати в іноземній валюті. Але головне це вдарить по рештках валютної ліквідності.

Україну врятують не санкції, а ЗСУ та народ

З цими висновками не погоджується економічний експерт Данило Монін.

"Дивне рішення Мінфіну США не давати погасити борг росії на користь західних інституцій. Адже це не позики, а виплати. Виплати саме за ідеєю треба давати робити і позбавляти росію валюти", — наголошує експерт.

Водночас, за словами співрозмовника "Телеграфа", наразі економічний ефект від санкцій щодо рф сильно переоцінюють.

"Вже зараз очевидно, що росія стабілізувала свій платіжний баланс. Імпорт і відтік капіталу різко впали, а паніка першого місяця закінчилася. У результаті ЦБР витратив 30-40 млрд доларів, щоб вирішити найбільшу кризу, а це лише 5% міжнародних резервів росії", — пояснює Данило Монін.

Як зазначив експерт, росія має важелі впливу на західні фінансові інститути, наприклад, націоналізацію всієї іноземної власності та інвестицій, а це близько 400 мільярдів доларів.

"Фінансово росії куди стійкіше, ніж прийнято думати, до того ж у них є способи відповідати на санкції Заходу, особисто я більше надії покладаю на ЗСУ і український народ — з ними росія нічого не може зробити", — підкреслює Данило Монін.

Все частіше лунають голоси про те, що санкції щодо Росії слід посилювати, наприклад повне блокування карткових розрахунків в системах visa і Mastercard, блокування роумінгу для всіх російських номерів за кордоном та багато іншого.