Дві країни першими у світі визнали дії росії в Україні геноцидом

Читать на русском
Автор
2649
Військові злочини рф в Україні
Військові злочини рф в Україні. Фото РБК-Украина

Це перші країни, які прийняли такі заяви на рівні парламентів

Естонія та Латвія першими у світі офіційно визнали звірячі злочини російської армії загарбників в Україні геноцидом українського народу.

Надійне джерело новин про війну — підпишись на наш Telegram

Про це повідомляють пресцентри латвійського Сейму та естонського Рійгікогу.

У четвер, 21 квітня, представники латвійського Сейму одноголосно прийняли заяву щодо агресії росії та військові злочини в Україні. У тексті офіційного документа визнається, що наразі російська федерація здійснює геноцид проти українського народу.

"Сейм рішуче засуджує військову агресію росії й широкомасштабне вторгнення в Україну за підтримки та участі білоруського режиму. У заяві наголошується, що невиправдане вторгнення рф на територію України є грубим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України, явним порушенням зобов'язань росії за Статутом ООН і міжнародним правом", — зазначається в тексті повідомлення.

Після того, як відповідна заява була одноголосно підтримана, голова комітету Сейму у закордонних справах Ріхард Коль закликав до захисту українського населення від подальших злочинів країни-агресора проти людяності українців та заявив про необхідність надання допомоги у звільненні українських земель від загарбників з росії.

"Цього можна домогтися тільки шляхом термінового і різкого розширення поставок зброї в Україну і негайного припинення імпорту викопних енергоносіїв з рф Європейським Союзом", — сказав Коль.

Що стосується Рійгікогу, то ним також було підтримано представлену 84 депутатами заяву стосовно військових злочинів, а також геноциду рф на українських землях.

Згідно із вказаним документом, представники Рійгікогу офіційно визнають дії російської армії та керівництва країни геноцидом проти українців і закликають парламенти інших країн і міжнародні організації допомагати Україні у звільненні її земель від ворога.

осійська федерація вчинила акти геноциду, в тому числі масові звірства щодо мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь і Маріуполь, а також у багатьох інших населених пунктах України. Вони полягають у вбивстві, викраденні людей, депортації, позбавленні волі, тортурах, зґвалтуванні, а також оскверненні трупів", — зазначається в тексті заяви.

Окрім того, Рійгікогу закликав надати необхідну підтримку Україні у розслідуванні військових злочинів і притягненні до відповідальності винних.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що прем’єр Канади Джастін Трюдо виступив із публічною заявою, в якій наголосив, що слова президента США Джо Байдена щодо геноциду в Україні є цілком правильними.