Шольц і Макрон зідзвонилися з путіним: про що поговорили

Читать на русском
Автор
38443
Еммануель Макрон, Олаф Шольц та володимир путін
Еммануель Макрон, Олаф Шольц та володимир путін

Глави Франції та Німеччини поговорили з російським диктатором про Україну

Російський диктатор володимир путін провів телефонні розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцем і президентом Франції Еммануелем Макроном.

Про це проінформувала пресслужба кремля.

Позиція росії

Повідомляється, що росія висловила свою готовність до відновлення переговорів з Україною та звалила вину за їхню зупинку на Київ.

Крім того, російський диктатор обговорив з Шольцем та Макроном шляхи уникнення глобальної продовольчої кризи, включаючи і вивіз зерна, яке було заблоковане в українських портах.

Примітно, що путін вважає, що провиною введені проти росії санкції з боку Заходу. Крім того, він розповів лідерам Франції та Німеччини про те, що ситуацію на глобальному продовольчому ринку можна стабілізувати, якщо скасувати частину з них і дозволити росії наростити постачання сільгосппродукції та добрив. Враховуючи, що в росії звикли заявляти про те, що санкції нібито не працюють, то подібна заява диктатора може свідчити про те, що обмеження все ж таки мають ефект.

Позиція Німеччини

За інформацією представника Кабміну ФРН, розмова тривала близько 90 хвилин.

"Канцлер і французький президент при цьому наполягали на негайному встановленні режиму припинення вогню та виведенні російських військ. Вони закликали російського президента до серйозних прямих переговорів з українським президентом та пошуку дипломатичного вирішення конфлікту", — розповів він.

Позиція Франції

У пресслужбі Макрона повідомили, що лідери Німеччини та Франції вимагали у путіна звільнити з полону близько 2,5 тисяч захисників "Азовсталі", захоплених російськими військами.

Крім того, там знову закликали шляхи припинити вогонь, вивести свої війська з території України, а також погодиться на якнайшвидші прямі переговори з президентом України.

Варто зазначити, що паралельно з переговорами путіна також відбулася розмова українського президента Володимира Зеленського із прем’єром Британії Борисом Джонсоном. Вони обговорили нарощування постачання військової допомоги та палива, а також протидію глобальній продуктовій кризі.

Як повідомлялося раніше, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк раніше говорив, що переговорний процес між Росією та Україною знаходиться "на паузі", оскільки російські переговорники не демонструють конструктивної позиції.