Австрія відбирає у "Газпрома" сховище газу, і це не через санкції – що сталось

Читать на русском
Автор
1328
Карл Нехаммер оголосив, що росія втратила доступ до сховища у Хайдаху
Карл Нехаммер оголосив, що росія втратила доступ до сховища у Хайдаху. Фото фото з відкритих джерел

росіянам запропонували співпрацю на умовах "використовуй або втрать"

Після того, як Польща законодавчо дозволила продавати підсанкційні російські підприємства, по москві нанесли ще один економічий удар з Європи. Австрія оголосила, що відбирає у "Газпрома" доступ до підземного газового сховища у Хайдаху, федеральна земля Зальцбург.

Як пише "Коммерсант", про це заявив австрійський канцлер Карл Нехаммер. Він нагадав, що росіян неодноразово попереджали – якщо вони не почнуть заповнювати сховище газом, то його передадуть іншим постачальникам. Кілька місяців "Газпром" ігнорував принцип "використовуй або втрать" і тепер він більше не матиме права користуватись сховищем обсягом у 2,8 мільярди кубометрів.

Раніше оператором цього сховища була одна зі структур Gazprom Germania, але росія запровадила проти неї санкції, оскільки в березні компанія перейшла під контроль німецького уряду. Таким чином "Газпром" втратив право користуватись сховищем у Хайдаху. Компанії запропонували схему, за допомогою якої вона могла би заповнювати резервуар і тримати в Європі свій газ, але росіяни відмовились. Тепер запаси для Австрії, а сховище покриває третину річної потреби країни в газі, поповнюватимуть інші постачальники. Перед зимою, коли росія, як прогнозують, може спробувати піти на газовий шантаж практично всієї Європи, для Австрії дуже важливо тримати сховище "Хайдах" заповненим.

Як раніше повідомляв "Телеграф", Україна готується до складної зими, нарощуючи видобуток енергетичного вугілля.