За крок від війни: Китай може з хвилини на хвилину вдарити по Тайваню, що відбувається

Читать на русском
Автор
28396
За крок від війни: Китай може з хвилини на хвилину вдарити по Тайваню, що відбувається

Китай пригрозив використати армію, щоб не дати американському літаку сісти на Тайвані

Спікер палати представників США Ненсі Пелосі вирушила в турне країнами Азії та, можливо, відвідає Тайвань, через що Китай пригрозив початком вторгнення на острів.

Станом на 15:30 (по Києву) її літак уже пролетів над Гавайськими островами, а Тайвань підняв у повітря винищувачі та розгорнув в аеропорту Таоюань системи ППО.

Напередодні під час китайських навчань було здійснено масовий пуск з РСЗВ у напрямку до Тайваню і деякі ракети нібито практично долітали до острова. За словами місцевої влади, це робиться виключно в рамках навчань

Крім того, Китай закрив Тайванську протоку і продовжив активну стрільбу за допомогою артилерії та РСЗВ, а також переміщає техніку в провінцію, яка знаходиться всього в 180 км від Тайваню.

upd: Близько 16:15 стало відомо, що літак Пелосі сів в аеропорту Гонолулу (Гавайські острови). Наразі невідомо, чи продовжить він свій шлях, чи просто зупинився для дозаправлення.

Варто зазначити, що репортер Washington Post Джош Рогін із посиланням на джерела в дипломатичних колах повідомили, що Пелосі має намір відвідати Тайвань на початку свого азійського турне, проте точної дати він не озвучувати не став.

Тим часом у західних ЗМІ виникли серйозні побоювання, що літак Пелосі може бути збитий китайськими ППО.

Водночас у китайській соцмережі Weibo на сторінці 80-го підрозділу Народно-визвольної армії Китаю (НОАК) з’явився пост із закликом готуватися до війни, після чого інші користувачі побажали якнайшвидшого захоплення Тайваню.

Нагадаємо, наприкінці травня президент США Джо Байден заявив, що його країна готова до прямого військового втручання, якщо Пекін почне вторгнення.