Візи для росіян: п'ять країн-"яструбів" у ЄС виступили з вимогою

Читать на русском
Автор
4164
Виступ представників п'яти країн зі спільною заявю щодо росії
Виступ представників п'яти країн зі спільною заявю щодо росії

Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва вимагають від Брюсселя колективних дій для подолання ризиків громадській безпеці

П'ятірка східних країн-сусідів кривавої росії виступили зі спільною заявою, в якій погрожують прийняти "національні заходи", аби скоротити кількість російських громадян, які прибувають на їхні території, а також Шенгенської зони, при умові, що ЄС не знайде колективного підходу в цьому питанні.

Як пише видання Financial Times, відповідна погроза була озвучена перед зустріччю міністрів закордонних справ блоку у минулу середу. У своїй спільній заяві група країн, до складу якої увійшли Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва вимагають від Європейської комісії запропонувати відповідні заходи щодо віз, які в подальшому суттєво зменшать потік громадян росії.

"Поки такі заходи не будуть введені на рівні ЄС, ми розглянемо можливість встановлення тимчасових заходів на національному рівні для вирішення неминучих проблем громадської безпеки, пов’язаних зі збільшенням потоку російських громадян через наші кордони. Ми вважаємо, що це може стати серйозною загрозою громадській безпеці", — пояснили представники цих держав.

Також у спільний заяві зазначається, що Брюссель прагне зберегти єдність серед своїх членів, водночас продовжуючи карати росію за її війну проти України.

За словами міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу, вирішувати питання про в'їзд громадян росії на естонську територію є прямою національною компетенцією влади країни згідно з принципом національної безпеки.

Варто також відзначити, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну наприкінці лютого близько 700 000 росіян в'їхали на територію п'яти країн-ініціаторів звернення. Більшість із них – туристи, які використовують прикордонні країни як ворота для поїздки на відпочинок до західних країн ЄС.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в ОНН втрачають залишки ефективності, адже піддаються впливу кривавої росії, тож карати агресора за військові злочини вони вочевидь не поспішають.