Іспанія передасть Україні танки Leopard 2: такої кількості ще не обіцяв ніхто

Читать на русском
Автор
8922
Танк "Леопард"
Танк "Леопард"

Загалом на озброєнні Іспанії зараз стоять 374 "Леопарди"

Іспанія приєднається до низки європейських союзників України, готових відправити танки Leopard 2 українським військовим після досягнення всіх необхідних домовленостей. Йдеться про надання ЗСУ 53 танків, і це найбільша кількість серед решти країн, які готові ними допомогти.

24 січня на пленарному засіданні Конгресу прем’єр Іспанії Педро Санчес з питання про постачання Києву танків заявив, що Мадрид має намір "зберігати єдність і координувати свої дії з іншими союзниками, і насамперед із Європою". Про це повідомляє іспанська газета El Pais.

В Іспанії зараз оцінюють можливий внесок у програму допомоги Україні від європейських союзників. На сьогодні на озброєнні країни стоять 374 "Леопарди". 239 з них є місцевою модернізацією і ще 108 – Leopard 2A4, які Іспанія закупила у Німеччини 1995 року.

Як пише іспанське видання El Mundo, насамперед розглянуть "реанімацію" і передачу Києву танків, які знаходяться на зберіганні на базі в Сарагосі. Там їх кілька десятків.

"Влітку ці машини пройшли ретельний огляд, і близько 20 з них були в хорошому стані, тоді як, згідно з військовими джерелами, така ж кількість потребувала ремонту. Навіть ті, які були не в змозі відкрити вогонь, можна було використовувати як евакуаційні машини, благо, корпуси добре збереглися", — йдеться у матеріалі.

Журналісти додали, що загалом із 108 танків у Сарагосі придатними є 53.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що до Міноборони Швеції не виключають постачання Україні місцевої версії "Леопардів". Ці танки мають також свої особливості.