Підрив турецького судна біля берегів Румунії? ВМС України прояснили ситуацію

Читать на русском
Автор
4841
Судно Kafkametler
Судно Kafkametler

З судна повідомили про вибух невідомого предмета і деякі пошкодження

У Військово-морських силах України спростували інформацію про те, що у Чорному морі біля берегів Румунії турецьке вантажне судно підірвалося на міні. За даними військових, ніяких пошкоджень виявлено не було.

Як повідомило Reuters, інцидент начебто стався біля гирла Дунаю о 12.20 за київським часом 5 жовтня. Видання посилалось на інформацію, яку надала британська компанія безпеки морського судноплавства Ambrey.

Повідомлялось, що після вибуху судно стало на якір, щоб з’ясувати, чи є пошкодження. Через три години воно продовжило рух. Ніхто із членів команди не постраждав.

Агентство з посиланням на джерело з українського уряду написало, що причиною вибуху могла бути або міна часів Другої світової війни, або одна з нових періоду російсько-української війни.

У свою чергу керівник турецької консультаційної компанії Bosphorus Observer із посиланням на свої дані заявив, що інцидент стався із судном Kafkametler. Воно зазнало незначних ушкоджень. Оператор судна на запит про коментар поки не відреагував.

Згідно з даними відстеження руху суден MarineTraffic, судно Kafkametler кинуло якір на Дунаї поблизу українського терміналу у Вилкові.

Пізніше речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук не підтвердив даний інцидент, повідомляє Суспільне. "Така інформація проходила, проте вона не підтверджується і ми її не підтверджуємо. Все там було оглянуто, ніяких пошкоджень не було, підриву не було, інформація не відповідає дійсності", — заявив він.

Крім того, керівниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк зазначила, що у їхній зоні відповідальності судно повідомило про вибух невідомого предмета і деякі пошкодження.

"Була сформована команда для допомоги, але допомога судну не була потрібна. Вони впорались власними силами й змогли продовжити прямування, решту інформації може повідомити судновласник, або відповідний агент судна, які володіють такою інформацією", — заявила вона.

Варто зазначити, що подібний випадок стався у вересні. Тоді в Чорному морі в районі Суліни судно Seama під прапором Того теж, ймовірно, підірвалося на міні.

Раніше "Телеграф" повідомив, що росія має намір встановити морські міни на шляху проходження цивільних суден, які вивозять на експорт українське зерно. Таку заяву зробили у прес-службі Міністерства закордонних справ Великобританії.