Війна в Ізраїлі: Китай висловив "глибоку симпатію" одній зі сторін

Читать на русском
Автор
2737
Ван І
Ван І. Фото globaltimes.cn

Глава МЗС Китаю вперше з моменту нападу ХАМАС на Ізраїль поговорив із міністром закордонних справ країни

Міністр закордонних справ Китаю Ван І провів переговори зі своїми ізраїльським та палестинським колегами. Він закликав захистити громадянське населення у секторі Газа та висловив симпатію палестинцям.

Про це пише Times of Israel, посилаючись на повідомлення Пекіна. У першій розмові між Ван І та міністром закордонних справ Елі Коеном з початку нападу ХАМАС на Ізраїль, представник Китаю заявив, що всі країни мають право на самооборону, але вони мають захищати громадянське населення та дотримуватися міжнародного права.

"Усі країни мають право на самооборону, але вони повинні дотримуватись міжнародного гуманітарного права та захищати безпеку цивільного населення. Найнагальніше завдання зараз — не допустити подальшої ескалації ситуації та її приведення до більш серйозної гуманітарної катастрофи", — сказав Ван І.

Він також поговорив зі своїм колегою з Палестинської автономії Ріядом аль-Малікі. Ван І сказав йому, що Пекін "виражає свою глибоку симпатію палестинській стороні".

"Наразі населення Гази найбільше потребує безпеки, продовольства та медикаментів, а не війни, зброї та боєприпасів", — заявив він аль-Маліки.

Нагадаємо, Китай перекинув шість військових кораблів на Близький Схід через побоювання, що конфлікт між ХАМАС та Ізраїлем може перерости у світову війну. Оперативна група військово-морського супроводу Народно-визвольної армії Китаю вирушила з порту Маскат на узбережжі Оманської затоки у невизначене місце 21 жовтня, після участі у спільних навчаннях з ВМС Оману. До її складу увійшли озброєний керованими ракетами есмінець типу 052D "Цзибо", фрегат "Цзінчжоу" та корабель комплексного постачання "Цяньдаоху".

Як раніше повідомляв "Телеграф", раніше Китай виступив із критикою дій Ізраїлю в Секторі Газа. Він також підтримав прагнення мусульманських народів до зміцнення єдності та координації з палестинського питання.