Смоленська катастрофа: експерти виявили сліди тротилу на уламках літака

Читать на русском
Автор
Смоленська катастрофа: експерти виявили сліди тротилу на уламках літака Новина оновлена 08 квітня 2024, 13:28

Британські експерти знайшли сліди тротилу на уламках літака Ту-154М екс-президента Леха Качинського.

Експерти британської лабораторії Forensic Explosives Laboratory (FEL) виявили у більшості з 200 зразків розбитого Ту-154М екс-президента Леха Качинського сліди тротилу.

Про це повідомляє польське видання Gazeta Polska Codziennie.

“Британські експерти напередодні підтвердили висновки підкомісії Анонія Мацеревича (екс-міністр оборони РП – ред.) щодо розслідування авіакатастрофи 10 квітня 2010 року у Смоленську. Як поінформовано, на переважній більшості із 200 зразків, які Національна прокуратура передала у травні 2017 року лабораторії міністерства оборони (Великобританії – ред.), виявлено сліди матеріалів, які використовуються для виробництва вибухових матеріалів, зокрема тротилу”, — наголошує видання.

Як зазначив у понеділок голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик, ця справа є дуже складною та важливою”. За його словами, із остаточними висновками слід почекати до отримання результатів аналізу ще двох лабораторій.

Крім лабораторії у Великій Британії, фізико-хімічні експертизи щодо наявності слідів вибухових матеріалів на борту літака проводять лабораторії в Італії та Північній Ірландії.

Як інформувало агентство, у червні 2018 року урядова підкомісія у своєму звіті проінформувала: детальні дослідження показали, що на елементах корпусу Ту-154М, що розбився під Смоленськом польського літака, а також на тілі принаймні однієї жертви катастрофи виявлено сліди вибухівки. Комісія також повідомила, що не має жодної інформації та доказів, які б свідчили про наявність вибухових матеріалів на землі на місці катастрофи.

Польща через РЄ добиватиметься від РФ повернення уламків Ту-154М

Як повідомлялося, урядова підкомісія з розслідування причин Смоленської катастрофи, яка створена за міноборони Польщі, відновила слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій вона розглядає вибух на борту літака, який стався ще до зіткнення із землею. У січні 2018 року члени комісії повідомили, що причиною катастрофи стала серія вибухів, що підтвердило аналіз механізму удару дверей об землю.

Урядовий літак Ту-154М, яким представники польської політичної та військової еліти, включаючи президентське подружжя Леха та Марії Качинських, прямували на вшанування 70-х роковин Катинської трагедії, розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Загинули всі 96 людей, які перебували на борту.