Медики наголошують, що тестування на коронавірус мають робити всі

Автор
519
Медики наголошують, що тестування на коронавірус мають робити всі

Вірус має особливу загрозу, адже велика кількість людей, що були інфіковані коронавірусом не мали симптомів захворювання.

Дуже важливо вчасно визначити безсимптомних переносників коронавірусу й ізолювати їх, а також носити маски всім, хто перебуває в зоні ризику.

Про це в Facebook пише доцент Медичного університету ім. Альберта Ейнштейна Тіна Голобородько, посилаючись на текст листа професора університету Флоренції Серхіо Романьані.

"Важливо поширити доступ до тесту (на коронавірус - ред.) і на тих людей, які схильні до ризику множинних інфекцій, і ізолювати їх, навіть якщо позитивний результат безсимптомний. Дуже важливо, щоб усі схильні до ризику люди носили маску не тільки для захисту себе, а й для інших", - такий висновок зробив професор, спираючись на проведені дослідження.

Коронавірус: десять відповідей на найпопулярніші запитання

Команда лікарів на чолі з Романьані проводила тестування жителів (близько 3000 осіб) невеликого містечка за межами Падуї, одного з перших центрів в Італії, де було зафіксовано випадки коронавірусу.

Дослідження показало, що у більшості людей із позитивною реакцією на Covid-19 (50-75%) відсутні симптоми хвороби, і втім, вони є вірусоносіями.

Ізолюючи "позитивних" пацієнтів (із симптомами або без) лікарі змогли не тільки захистити інших людей від зараження, а й уберегти від розвитку ускладнень, так як показник відновлення серед людей позитивних, але ізольованих, у 60% випадків становив близько 8 днів.

Нових хворих на коронавірус в Україні немає

"Фактично, шляхом ізоляції всіх позитивних пацієнтів загальне число хворих зменшилась із 88 до 7 (як мінімум, у 10 разів) протягом 7-10 днів", - зазначив Романьані.

За даними італійських медиків, відсоток безсимптомного зараження коронавірусом високий, особливо - серед молоді.

"З урахуванням цих даних ясно, що деякі процедури стримування вимагають перегляду. Вкрай важливо блокувати поширення вірусу, ідентифікувати більшість безсимптомних суб'єктів, і зробити це якомога швидше", - підкреслив професор.

На підставі отриманих даних дослідники вже почали "масове спостереження" по всьому регіону Венето і проведення скринінгу всіх працівників охорони здоров'я, особливо лікарів і медсестер, які перебувають у контакті з пацієнтами, навіть якщо в них немає симптомів.

Кабмін планує вчергове ухвалити рішення щодо карантину

Як підкреслює професор, у багатьох країнах фактично уникають тестування персоналу, якщо у тих немає симптомів, і це "дуже небезпечне рішення". В результаті лікарні можуть стати зонами зараження коронавірусом.

Нагадаємо, за останніми даними в світі зафіксовано 198 601 випадок зараження коронавірусом, з них 82 779 осіб одужали, 7 988 померли. Зокрема в самій Італії 31 506 осіб захворіли, майже 3 тисячі з них уже одужали, і 2 503 не впоралися з хворобою.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, у світі станом на ранок, 18 березня, зафіксовано 198 155 випадків зараження коронавірусом, з них 81 960 осіб одужали, 7954 померли. На території України зафіксовано 14 випадків коронавірусу Covid-19 в трьох областях і м.Києві, з них два - летальних.