Вперше в історії спостереження: в космосі спалахнула наднова незвичайного типу

Читать на русском
Автор
Наднову помітили на відстані 500 млн світлових років
Наднову помітили на відстані 500 млн світлових років. Фото Bill Saxton

Перший приклад наднової незвичайного типу вдалося розгледіти вченим Каліфорнійського технологічного інституту

В карликовій галактиці, яка знаходиться дуже далеко від Землі, американські астрономи зафіксували яскравий спалах наднової — явища, в ході якого зірка різко збільшує свою яскравість. Пізніше виявилося, що, ймовірно, це був перший приклад наднової незвичайного типу.

Про це йдеться в статті журналу Science.

Так, експерти з Каліфорнійського технологічного інституту вважають, що на відстані близько 500 мільйонів світлових років стався дуже рідкісний і яскравий спалах — наднова колапсу ядра, що викликало злиття. Астрономи вважають, що зірка скинула більше однієї сонячної маси, після чого дану хмару наздогнала вибухова хвиля наднової, створивши випромінювання в оптичному і радіодіапазоні.

Вчені продовжать вивчати унікальне явище. Втім, є ймовірність, що воно не таке вже й рідкісне: мовляв, у Всесвіті багато масивних зірок народжуються в подвійних, потрійних і навіть більш численних системах.

Нагадаємо, що людина відправилася в космос всього 60 років тому, і одна з головних подій в історії людства стала можливою завдяки українським фахівцям, які спроектували і зібрали ті найперші ракети. Як живе галузь сьогодні і чим може пишатися сучасна Україна, чи можемо ми вважати себе космічною державою — відповіді на ці та багато інших важливих питань є в матеріалі нашого проекту #ГордостьУкраіни.