Людина повернеться до печер: вчені знайшли "ідеальне" місце для місячного поселення

Читать на русском
Автор
12491
Місяць
Місяць

Відкриття дозволить полегшити проблему різких температурних перепадів під час будівництва перших місячних поселень

Вчені знайшли на Місяці місця, де можуть у майбутньому бути розташовані перші поселення людей. Символічно, що на цю роль найбільше підходять місячні печери.

Як йдеться в повідомленні на сайті NASA, за допомогою зонда Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) дослідникам вдалося з’ясувати, що саме там протягом місячного дня дотримується комфортна для людини температура +17 градусів Цельсія.

Варто зазначити, що поверхня єдиного природного супутника Землі не дуже гостинна, оскільки коливання температур там можуть становити від +127 до -173 градусів залежно від того, як поверхня освітлюється Сонцем. До того ж там існують ризики падіння невеликих метеоритів, а неприємностей також додає екстремальна радіація.

Однак дослідники вивчили дві місячні ями, які ведуть у глибокі печери та лавові трубки та встановили, що там температура повітря залишається стабільною протягом місячного дня (близько 15 земних діб) і при цьому вона дуже комфортна для людської діяльності.

Вчені зазначають, що майбутні місячні бази матимуть надійний клімат-контроль, проте тепер є надія, що йому не доведеться працювати на зношування.

"Люди еволюціонували, живучи в печерах, і в печери ми можемо повернутися, коли житимемо на Місяці", — зазначив один із дослідників, професор Девід Пейдж.

Варто відзначити, що вивчені місячні печери дуже просторі та можуть вмістити цілі міста.

Як повідомлялося раніше, новітній космічний телескоп "Джеймс Вебб" зіткнувся з метеороїдом, через що отримав пошкодження дзеркала. Хоча наслідки удару дуже помітні, але телескоп перебуває у цілком робочому стані.