Ваша кішка вміє посміхатися? Вчені описали майже 300 виразів морди

Читать на русском
Автор
964
Котяча міміка стає приводом для мемів та жартів
Котяча міміка стає приводом для мемів та жартів

Більшість виразів — 45% були дружніми, ще 37% — агресивними, інші було важко витлумачити

Розуміти, чого хоче ваш кіт, прагнуть багато власників цих хатніх улюбленців. Досвідчені власники іноді по одному виразу морди розуміють, що кіт хоче бавитись або навпаки наробив лиха. Та як з'ясувалося, виразів котячих облич існує щонайменше 276.

Саме стільки нарахували дослідники в США. Вони зазначають, що котяча міміка існує для того, щоб передавати інформацію між представниками одомашнених кішок, а виникла найімовірніше через взаємодію з людиною.

Більшість досліджень зазвичай вивчали агресивні вирази котів, однак студентку-медика з Університету Канзасу Лорен Скотт зацікавило інше. Вона спостерігала за поведінкою 53 дорослих домашніх короткошерстих котів у CatCafé Lounge у Лос-Анджелесі. Разом з еволюційною психологинею Бріттані Флоркевич вони закодували всі їхні рухи м’язів обличчя, за винятком будь-яких, пов’язаних із біологічними процесами на кшталт позіхання.

Таким чином вдалося задокументувати 276 чітких виразів облич, кожен з яких поєднував близько чотирьох з 26 унікальних рухів. Для порівняння в собак, яких вважають більш соціальними, мімічних рухів нараховується 27. Здебільшого можна розділити всі вирази морд котів на дружні та агресивні, де дружні превалюють.

Деякі вирази були неоднозначні. У журналі Science порівнюють їх з виразом Чеширського кота. У дослідженні також зазначається, що більшість родичів звичайної домашньої кішки зберегли свою хижість та ворожість, тож вирази приязності могли з'явитися у домашніх котів під час співіснування з людиною.

Дослідження вразило поведінкового біолога з університету Гвельфа Джорджію Мейсон. Вона впевнена, що його можна буде використати для розробки програм, які допоможуть власникам тварин розуміти їх і налагоджувати зв'язок.

Раніше "Телеграф" розповідав, які кімнатні рослини можуть нашкодити вашим котам. Деякі з них дуже популярні в Україні.