До кінця століття населення понад 20 країн може скоротися удвічі. Що чекає на Україну?

Автор
679
До кінця століття населення понад 20 країн може скоротися удвічі. Що чекає на Україну?

Нове дослідження темпів народжуваності у світі виявило, що з 2064 року населення Землі почне зменшуватися і до кінця століття буде сягати 8,8 млрд людей, що на 2 млрд менше, ніж прогнозували раніше. Результати дослідження групи спеціалістів із Сіетла опубліковано в медичному журналі The Lancet.

"Прогнозується, що у 2064 році населення Землі досягне піку у 9,7 млрд, а потім почне скорочуватися. Основною причиною цього в тому, що все більше жінок у світі роблять вибір на користь освіти і роботи. А також усе доступнішими стають контрацептиви", - йдеться в повідомленні.

Україні автори дослідження передрікають зменшення населення до кінця століття більш ніж у два рази — до 17,55 мільйона (розрахунок проводився на основі даних за 2017 рік, коли в Україні було 44,69 мільйона населення).

Вчені кажуть, що з такими темпами до 2100 року населення 23 країн скоротися удвічі. Це, зокрема, Іспанія, Португалія, Таїланд та Південна Корея.

До Землі наближається яскрава комета, якій близько 4-х мільярдів років

Водночас населення Японії, яке у 2017 році становило 128 млн людей, до кінця сторіччя може скоротитися до 53 млн, а Італії — з 61 млн до 28 млн.

Китаю експерти прогнозують пік кількості населення у 2024 році — 1,4 млрд. А от до кінця сторіччя ця цифра може скоротитися до 732 млн.

На перше місце за населенням тоді може вийти Індія.

Вчені зазначають, що проблема у такому скороченні населення може полягати у тому, що у світі зміниться його вікова структура. Збільшиться кількість людей, яким буде за 80 років (зі 141 млн до 866 млн). Водночас, кількість дітей до 5 років зменшиться з 681 млн до 401 млн.

"Хто буде платити податки і внески за медичне страхування у світі, який масово постарів? Хто буде доглядати за літніми людьми? Чи зможуть люди взагалі піти на пенсію?", — наголошує один із авторів дослідження Крістофер Мюррей.

Вчені знайшли дві планети, на яких може існувати життя

У зв’язку з цими прогнозами вчені наголосили, що "суспільство потребує реорганізації".