Попит на житло величезний, але його не купують: експерти розповіли, коли оживе ринок

Читать на русском
Автор
2298
Відкриті джерела

Експерти розповіли, що потрібно ринку, щоб вийти із ситуації, що склалася

На українському ринку нерухомості склалася ситуація, коли продавці очікують на підвищення вартості житла, а покупці переконані в тому, що ціни підуть вниз. Тому угоди майже не укладаються, оскільки сторони не можуть зійтись у ціні.

Про це "Стране" розповів власник оцінної компанії "Дельта Консалтінг" Роман Рябов.

За її словами, попит насправді дуже високий, а люди активно моніторять оголошення про продаж, але здебільшого на цьому все закінчується. Відсутність активності на ринку диктується одразу трьома причинами:

  • обмежена кількість нотаріусів, яких допустили до проведення угод, наприклад, каже Рябов, у Харкові таких лише 10;
  • безліч людей втратило роботу або було змушене виїхати за кордон, а тому чекаючи жорсткої економічної кризи прагнути зберегти накопичення і не вкладати їх у житло;
  • ситуація на фронті впливає на очікування потенційних покупців, змушуючи їх поки що не поспішати з дорогими покупками.

Своєю чергою ріелтор з Києва Михайло Артюхов пояснює ситуацію тим, що на ринку майже немає пропозицій, які б відповідали змінам, що трапилися в нашій країні після початку вторгнення.

Експерт ринку нерухомості Ірина Луханіна підкреслила, що зараз на ринку сформувався величезний відкладений попит, оскільки житло людям потрібніше, ніж будь-коли, а у багатьох із них ще залишилися заощадження.

"Якби зараз квартири були дешевшими на 15-20% від заявлених цін, угоди пішли б", — сказала вона.

Як повідомлялося раніше, після початку вторгнення в Україні не спостерігалося різкого падіння цін на нерухомість, а тому його відновлення, на думку експертів, залежатиме від того, як покупці оцінюють своє майбутнє.