Яке житло купуватимуть українці після війни: експерти вказали на головну тенденцію

Читать на русском
Автор
3297
Безпека стане головним критерієм вибору житла
Безпека стане головним критерієм вибору житла

Після війни українці цікавитимуться безпекою свого будинку

Повномасштабне військове вторгнення росії в Україну назавжди змінило життя простих громадян нашої країни та змусило бізнес переосмислити підходи до ведення справ. Неминучим чином це позначиться і на ринку нерухомості, оскільки війна формує у людей нову думку про те, яке житло вони хочуть.

Таку думку висловили член Ради з матеріальних активів Міжнародного комітету зі стандартів оцінки (IVSC) Людмила Симонова та кандидат економічних наук Сергій Следзь у своїй статті для ZN.ua.

Зокрема, вони зазначають, що після війни в українців з’являться нові критерії для вибору місця проживання та вимог, яким має відповідати їхній новий будинок.

Насамперед це стосується наявності неподалік бомбосховища, яке у мирний час може бути використане як паркінг або для інших цілей.

У матеріалі також зазначено, що великий попит матиме житло в тих районах, куди "не прилітали" під час бойових дій.

Крім того, експерти прогнозують, що через падіння ВВП та виснаження особистих накопичень зросте попит на квартири в економкласі, які останніми роками не мали особливого попиту. При цьому вони не очікують помітного підвищення інтересу до смартквартир, але очікують зростання інтересу покупців до будівель "радянської" забудови з підвалом.

Загалом підвищені вимоги до безпеки від покупців стосуватимуться і дорожчих сегментів ринку нерухомості, а тому місцевій владі варто звернути увагу на розвиток інфраструктури укриттів та підтримання їх у належному стані з можливістю використання у мирний час.

Як повідомлялося раніше, експерти очікують, що на ринку нерухомості незабаром може статися обвал цін. При цьому очікується, що падіння буде "приголомшливим" і протримається кілька років.