"Українцям вхід заборонено": у Чехії спалахнув скандал

Читать на русском
Автор
4270
На першоджерелі ці знімки після звинувачень у фейковості швидко видалили
На першоджерелі ці знімки після звинувачень у фейковості швидко видалили

Власники празьких бутіків все ще змушені виправдовуватися

У Чехії спалахнув скандал, що прямо стосується українських громадян, котрі знайшли притулок від війни в цій країні. Декілька днів поспіль мережа обговорювала фотографії кількох магазинів у Празі, які начебто заборонили українцям вхід. Насправді ця інформація виявилася неправдивою.

Детально ситуацію описало чеське видання Denik.cz.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

Початково скандальні знімки кількох празьких бутіків із забороняючими синьо-жовтими знаками на вході опублікували в онлайн-журналі Prague Morning. Навіть після появи обурення та звинувачень у фейковості інформації журналісти доводили свою правоту та відстоювали справжність фото. Цікаво, що зараз вони видалили всі новини — як на сайті, так і в соціальних мережах.

Чехія скандал із магазинами і Україною
Скандальні фото з табличками про "заборону" для українців

Все тому, що перевірка показала – фото є підробкою. Це підтверджували і реальні світлини тих самих магазинів, і люди, які живуть поруч із бутиками. Здивовані такими скандальними заявами і представники магазинів. Продавці переконують, що ніколи не бачили подібного на фасаді будівель.

Чехія скандал із магазинами і Україною
Фасад магазину чистий, там висить зовсім інше оголошення

За словами Марсели Абдель Фаттах, власниці одного з магазинів, які потрапили у скандал, їй тепер щодня доводиться відповідати на десятки повідомлень та претензій.

"До нас звертаються клієнти та знайомі, і я маю всім пояснювати, що це фейкова фотографія", — скаржиться жінка, додаючи, що це забирає у неї дуже багато часу.

Чехія скандал із магазинами і Україною
Магазин з іншого ракурсу. На другій вітрині наклейки також відсутні

Цілком можливо, що автором вкиду були росіяни, адже саме їхня пропаганда зараз активно використовує брехливі знімки, щоб дискредитувати українців. Цікаво, що в Prague Morning відмовилися розкрити джерело, з якого вони отримали фото, хоча до останнього і стверджували про їхню справжність.

Для російських громадян виробництво фейків є чимось звичайним. Як уже писав "Телеграф", постановкою, найімовірніше, виявився і недавній візит путіна до госпіталю до поранених військових на війні в Україні. Користувачі мережі звернули увагу на деякі деталі, що викликають сумніви.

Брехливі заяви з боку росії регулярно звучать навіть на найвищих рівнях — наприклад, із вуст постпреду рф в ООН.