Словаччина хоче передати свої винищувачі Україні: названо умову

Читать на русском
Автор
3562
МіГ-29
МіГ-29

У Братиславі назвали умову передачі своїх винищувачів для ЗСУ

Словаччина виявила бажання передати Україні свої винищувачі МіГ-29, але для того, щоб угода відбулася, їй потрібні гарантії від інших країн Європи.

Як повідомляє Business Insider, Словаччина активно підтримує свою сусідку Україну з перших днів вторгнення і вже передала їй зброї на понад 150 мільйонів євро.

Крім того, Словаччина віддала на потреби ЗСУ свою єдину систему ППО С-300 після того, як Німеччина, Нідерланди та США закрили повітря за допомогою систем Patriot.

Таку ж угоду влада країни має намір досягти й з Польщею та Чехією, які можуть забезпечити її повітряну безпеку в обмін на передачу Україні винищувачів МіГ-29.

Також наголошується, що Братислава хотіла передати ЗСУ 30 танків Т-72, а натомість отримати таку ж кількість німецьких "Леопардів". Однак угода так і не відбулася, тому що Німеччина запропонувала лише 15 танків, чого для національної оборони Словаччини виявилося недостатньо.

За даними з відкритих джерел, на озброєнні ВПС Словаччини є 12 МіГ-29, які країна хоче замінити на американські F-16.

Вперше розмови про передачу словацьких винищувачів Україні пролунали ще у квітні. Тоді прем’єр країни Едуард Хегер пояснив, що обслуговування цих літаків займалися російські компанії, але після початку вторгнення в Україну мови про продовження співпраці більше йти не могло. Тому подальша експлуатація МІГів для Словаччини стала ризиковою.