У Сенаті США ухвалили резолюцію щодо росії-спонсора тероризму: що це означає

Читать на русском
Автор
3463
росія офіційно визнана спонсором тероризму
росія офіційно визнана спонсором тероризму

Рішення було прийнято на тлі вторгнення росії на українські території

Комітет Сенату Сполучених Штатів Америки з міжнародних відносин прийняв рішення ухвалити резолюцію стосовно включення російської федерації до списку країн, які підтримують тероризм.

Як повідомляє "Голос Америки", остаточне рішення щодо визнання країни-агресора спонсором діяльності терористів, на тлі повномасштабного вторгнення в Україну, повинно бути ухвалено адміністрацією американського президента Джо Байдена.

За словами співголови комітету з міжнародних відносин сенатора-республіканця Джеймса Ріша, відповідна резолюція покликана отримати потужну підтримку на момент проведення голосування у Сенаті. Саме це може суттєво повпливати на остаточне рішення державного секретаря.

"Наступний крок – за державним секретарем США. Він має зробити це зізнання. Але тут, у Сенаті, ми очікуємо на значну підтримку цієї резолюції. Тому я думаю, що це вплине на держсекретаря", — пояснив він, додавши, що сумнівів щодо того, що атака на Україну варто вважати актом тероризму з боку кривавого російського лідера володимира путіна, немає.

Також Ріш додав, що у разі, якщо США все ж офіційно визнають росію спонсором тероризму, це потягне за собою велику кількість наслідків для цієї країни. Зокрема, дозволить накласти на рф додаткові обмежувальні санкції, включно з іноземною допомогою Америки, заборонить експортувати та продавати оборонну продукцію, а також введе низку фінансових та інших обмежень.

"Наочний приклад – Іран. Немає сумніву, що Росія на чолі із Володимиром Путіним є державою-спонсором тероризму. Акт, який він скоїв, надавши наказ про настання в Україні, був терористичним актом. Він військовий злочинець, і він несе відповідальність за кожен злочин, вчинений від його імені, кожен акт знищення, кожен акт вбивства, все, що було вчинено в Україні, на його відповідальність. Він військовий злочинець. І нам потрібно дати потужний сигнал світу — як ми ставимося до жахливих речей, які він робить", — пояснив Ріш.

Варто відзначити, що наразі список країн офіційно визнаних терористами, включає в себе Північну Корею, Сирію, Кубу та Іран.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як парламент Великої Британії закликав визнати росію країною-терористом, адже бомбардування мирних українських міст інакше назвати не можна.