Байден зробив жорстку та неприємну для Китая заяву

Читать на русском
Автор
5371
Джо Байден
Джо Байден. Фото facebook.com/joebiden

Офіційно США зберігають "стратегічну невизначеність" щодо питання допомоги Тайваню, але не цього разу

Президент США Джо Байден оголосив, що американські війська готові захищати Тайвань у випадку "безпрецендентного нападу" Китаю.

Відповідну заяву Байден зробив у інтерв’ю американській телекомпанії CBS, що транслювалося у неділю. На уточнююче запитання кореспондента "програми 60 хвилин", чи це означатиме, що американські військові братимуть безпосередню участь у захисті Тайваню у разі вторгнення Китаю, Байден відповів: "Так, якщо це буде безпрецедентний напад".

Президент США вийшов за межі своєї раніше заявленої політики у цьому питанні. Офіційно країна зберігає "стратегічну невизначеність" щодо того, чи буде армія брати участь у захисту Тайваню. Цього ж разу заява була чіткою та впевненою. Байден не згоден з політикою Китаю щодо самоврядного острова.

"Введення американських військ у діях щодо захисту Тайваню є зобов'язанням, яке ми взяли на себе." — коментує президент Сполучених Штатів.

Своєю чергою, Китай висловив "сильне невдоволення та протидію" коментарям Байдена, заявивши, що не дозволить жодним зовнішнім силам втручатися у їх "внутрішні справи".

Додається, що інтерв'ю CBS із Байденом було записано минулого тижня. Сьогодні президент США перебуває у Великій Британії на похороні королеви Єлизавети II. "Телеграф" розповідає, що відбувається у Лондоні у ці хвилини і як вшановують пам'ять монарха.