Похорон Єлизавети ІІ. Як у Британії прощалися з королевою (фото)

Читать на русском
Автор
10572
Кілька тисяч людей вишикувалися вздовж маршруту похоронної процесії
Кілька тисяч людей вишикувалися вздовж маршруту похоронної процесії. Фото Reuters

Весь світ слідкував за грандіозною похоронною процесією королеви, яка стала одним із символів минулого століття

У Великій Британії проходив похорон королеви Єлизавети ІІ, яка пішла з життя 8 вересня. Спочатку процесія вирушила до Вестмінстерського абатства, де відбулося богослужіння, а потім до Віндзорського замку, де церковна служба пройшла у вузькому колі. Хронологія церемоніальних заходів 19 вересня була розпланована до хвилин, ознайомитися з програмою прощання з королевою можна за цим посиланням. Відео онлайн-трансляція похорону Її Величності королеви Єлизавети II доступна ТУТ.

Розповідаємо, як вшановували пам'ять монарха:

18:49 — королеву спустили в королівський склеп перед її похованням під час приватної сімейної служби, яка відбудеться о 21:30.

18:45 — скіпетр і корона зняті з труни королеви, символічно відокремлюючи монарха від корони. Король поклав на труну ротний табірний прапор королеви, після цього лорд-камергер "зламав" свою посадову паличку і поклав її на труну. Ця дія означатиме кінець його служби суверену як найвищого посадовця в королівському домі.

Трунe королеви спустили в склеп

18:15 — розпочалося богослужіння для королівської сім'ї та співробітників палацу, його проводить архієпископ Кентерберійський. Перед останнім гімном корону, скіпетр та державу перенесуть із труни на вівтар. Наприкінці церемонії труна опуститься до Королівського склепу, як це було з принцом Філіпом, чоловіком королеви. Очікується, що близько 18:30 за Києвом служба завершиться.

Богослужіння у каплиці Святого Георга

17:40 — до каплиці Святого Георга у Віндзорському замку прибувають гості перед богослужінням, яке розпочнеться о 18:00. Серед них — колишній прем'єр-міністр Тоні Блер.

Коргі королеви також були помічені у Віндзорському замку в очікуванні процесії.

17:06 — катафалк з труною королеви у супроводі конвою прибув до Віндзорського замку. Парад проходитиме через Кембриджські ворота замку, Кембридж-Драйв і Ворота Георга IV. До нього приєднаються король та інші члени королівської родини.

15:32 — Катафалк попрямував до Віндзора для проведення служби в каплиці Святого Георгія, яка запланована на 18:00. Король і королева-консорт та інші високопоставлені королівські особи тепер подорожуватимуть на автомобілі. Очікується близько 800 гостей, тому це менш масштабна подія, ніж те, що ми щойно спостерігали у Вестмінстерському абатстві. Пізніше ввечері королева буде похована під час приватної сімейної служби.

Похоронна процесія
Похоронна процесія
Королева-консор Камілла, принцеса Вельська Кетрін та принц Джордж

15:30 — процесія дісталася Веллінгтонської арки після урочистого маршу, який тривав близько 45 хвилин. Труну королеви перемістять з карети на катафалк, далі машина вирушить до Віндзора. Відбудеться королівський салют і прозвучить державний гімн.

14:50 — труну королеви внесли до вулиці Мелл, що зв'язує Букінгемський палац з Трафальгарською площею. Похоронна процесія продовжує рухатися до Букінгемського палацу.

14:21 — розпочинається процесія на чолі з королем Чарльзом ІІІ до Веллінгтонської арки в Гайд-парку. Процессію супроводжує оркестр, військовослужбовці та поліція вишикуватимуться вздовж дороги, за ними спостерігає багатотисячний натовп. Прибуття колони до Гайд-парку заплановане о 15:00 за київським стандартним часом. Процесія слідуватиме за таким маршрутом:

Процесія до Веллінгтонської арки в Гайд-парку

14:00 — сопілкар королеви виконав похоронну пісню, завершивши богослужіння. Далі труну з тілом королеви провезуть від Вестмінстерського абатства до арки Веллінгтона в Гайд-парку в Лондоні. Біг-Бен щохвилини битиме у дзвін, поки процесія повільно пройде вулицями.

13:55 — служба закінчилася хвилиною мовчання по всій Великій Британії.

Король Чарльз III і королева-консорт Камілла
Вільям, принц Вельський

13:24 — Прем’єр-міністр Ліз Трасс виголосила друге читання Святого Письма, Євангелія від Івана: "Нехай не тривожиться серце ваше: ви віруєте в Бога, віруйте також і в мене".

13:05 — розпочалося відспівування королеви. Богослужіння проведе декан Вестмінстерського університету Девід Хойл, проповідуватиме архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі. Планується, що прем'єр-міністр Ліз Трас і генеральний секретар Співдружності Патрісія Скотланд читатимуть Святе Письмо.

Богослужіння у Вестмінстерському абатстві
Богослужіння у Вестмінстерському абатстві

Зазначимо, що Вестмінстерське абатство є церквою, де коронували Єлизавету в 1953 році. У цій церкві Єлизавета, тоді ще принцеса, також вийшла заміж за принца Філіпа в 1947 році.

Богослужіння у Вестмінстерському абатстві
Труна у Вестмінстерському абатстві

12:53 — Труну королеви доставили до Вестмінстерського абатства. Зараз труну переносять з карети всередину для служби. Опинившись у грандіозній будівлі, труну пронесуть через храм і поставлять на платформу перед головним вівтарем. Процесією за труною очолювали король Чарльз III, принцеса Анна, принц Ендрю та принц Едвард.

Похоронна процесія

12:20 (за Києвом) — у Вестмінтерському абатстві на церемонію вже прибули лідери держав, високопоставлені британські політики та колишні прем'єр-міністри. Серед присутніх — президент США Джо Байден, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Президент США Джо Байден у Вестмінстерському абатстві
Президент Франції Еммануель Макрон з дружиною Бріжит

Королева Єлизавета II померла у віці 96 років у резиденції Балморал, що у Шотландії. Вона увійшла в історію як найбільш довгоправлячий монарх Європи, Єлизавета очолювала країну 70 років. Після неї на трон Великобританії зійшов її старший син Чарльз, який відразу змінив офіційне ім’я на Карл (Чарльз) III.