Відлуння "холодної війни": покинуті звалища військової техніки СРСР показали на фото з дрону

Читать на русском
Автор
8924
Під відкритим небом стоять сотні одиниць техніки.
Під відкритим небом стоять сотні одиниць техніки.. Фото Колаж "Телеграфу"

На техніку витрачалися мільярди доларів.

Російська фотограф і мандрівниця Лана Сатор, що спеціалізується на зйомках занедбаних промзон і залишків радянського періоду, опублікувала ряд фотографій, що наочно показують скільки військової техніки вироблялося в СРСР і наскільки вона була затребувана.

Знімки вона опублікувала в авторському блозі Інстаграм.

На кадрах можна побачити танки, човни, військові вантажівки різних модифікацій, що стоять довгими рядами.

Покинута військова техніка часів СРСР
Техніка візуально покрита шаром іржі.
Військові машини СРСР
Машини залишилися стояти просто неба

У геолокації авторка знімків відзначила Радянський Союз. Очевидно, фото було зроблено на теренах колишнього "совка", причому в різних місцях і в різний час (з огляду на наявність та відсутність снігу), проте, де саме дівчина не уточнює.

Покинута техніка СРСР
Кількість покинутої техніки вражає
Покинуті танки
Сотні та тисячі танків залишилися на різних полігонах по території Союзу

У коментарях до фото користувачі соцмережі припустили, що це може бути законсервована на зберігання техніка. У разі військового конфлікту її можна привести у справний стан, використовувати як деталі чи переплавити.

Покинутий військовий полігон з технікою
Водний та автотранспорт часів Радянського союзу

Надмірні військові витрати та нарощування масштабів випуску продукції оборонною галуззю була характерною рисою періоду "холодної війни" у Радянському Союзі. Конфлікт двох держав — США та СРСР, хоч і не призвів до реальних повномасштабних бойових дій, все ж таки тривав з повоєнного періоду до кінця 80-х років. Дві країни боролися за домінуючу позицію у світі і хотіли показати свою "крутість", виробляючи величезну кількість військової техніки.

Іржавіють радянські танки
Ряди танків набувають кольору пожухлої трави

В останні роки холодної війни на оборонку в СРСР витрачали від 120 до 300 млрд. доларів США на рік (за різними оцінками).

Після того, як Союз розпався, військову техніку використовували в локальних конфліктах у різних країнах. Але оскільки глобальної війни, до якої готувалися десятиліттями, не відбулося — техніка іржавіє та морально застаріває.

Раніше "Телеграф" писав, що Україна у 2022 році закуповуватиме БПЛА "Байрактар" у Туреччини вже з українськими двигунами.