Цього року все інакше – що буде з цінами на яйця найближчими днями та місяцями

Читать на русском
Автор
5965
Яйця різко подорожчають
Яйця різко подорожчають. Фото Відкриті джерела

На відміну від попередніх років ситуація на ринку буде дещо іншою

Вже в липні можуть злетіти ціни на курячі яйця, їхня вартість може в піковому випадку становити до 40 гривень за десяток. Причиною цього є традиційна сезонність у зростанні цін на них та російська агресія проти України.

За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлани Литвин, у коментарі РБК-Україна основною причиною цього стала російська агресія.

За словами експерта, ціни на яйця традиційно мають сезонний фактор, коли навесні ціни на яйця знижуються, а орієнтовно з середини літа вартість починає поступово зростати. Відбувається це через значну частку виробництва яєць у господарствах населення, де несучість птиці залежить від погодних умов, а точніше температурних режимів. За промислового виробництва такої чіткої залежності немає.

Однак у 2022 році процес зростання цін спостерігається дещо раніше через значне зростання вартості енергоносіїв, пального, а відповідно, і собівартості виробництва та доставки.

"На жаль, наступні місяці ціна на яйця продовжить зростати з максимальним ціновим піком на новорічні свята", — сказала Литвин.

Крім зростання вартості енергоносіїв, пального, а відповідно, і собівартості виробництва та доставки, викликаних російською агресією, приблизно на 25% впало саме виробництво яєць – уперше за 20 років.