Постачальник амуніції Elmon S.A. без зауважень виконав контракт, який інкримінують ексзаступнику міністра оборони Шаповалову

Читать на русском
Автор
1652
Постачальник амуніції Elmon S.A. без зауважень виконав контракт, який інкримінують ексзаступнику міністра оборони Шаповалову

Саме ця компанія є постачальником більш ніж 20 країн, зокрема Сполученого Королівства, Фінляндії, Іспанії, ОАЕ та Греції

Грецька компанія ELMON S.A., яка після повномасштабного вторгнення РФ стала одним з нових закордонних постачальників Міноборони України, відреагувала на кримінальну справу, порушену проти ексзаступника міністра оброни Вячеслава Шаповалова.

Саме ця компанія фігурує у кримінальній справі Державного бюро розслідувань проти Шаповалова. ДБР вважає, що Шаповалов уклав з нею угоду, за якою було поставлено неякісні бронежилети для ЗСУ.

Однак з офіційного листа керівництва ELMON S.A., який є у розпорядженні Telegraf, випливає, що декілька одиниць неякісних бронежилетів були замінені коштом самого виробника, і сталося це задовго до вручення Шаповалову підозри. Також журналісти змогли поговорити з керівником ELMON S.A. Іоанісом Ґаланісом особисто.

У своєму листі Ґаланіс офіційно повідомив, що його компанія є постачальником більш ніж 20 країн, зокрема Сполученого Королівства, Фінляндії, Іспанії, ОАЕ і, звісно, Греції.

"Ми є постачальниками HATO з кодом виробника HATO G1454, а наші підприємства сертифіковані як NATO SECRET Головним управлінням військового штабу. Вся наша продукція перевіряється на якість та сертифікована міжнародними акредитованими лабораторіями", — повідомив голова компанії.

За його словами, після 24 лютого 2024 року, як i до багатьох інших виробників, до нього звернулися з проханням про термінові поставки бронежилетів українським військам, і ELMON S.A., тісно співпрацюючи з посольством України в Греції заради прискорення бюрократичних процедур, поставила безпосередньо МО України бронежилети на суму 15,5 млн євро i опосередковано через Великобританію, де тренувались українські військові, на понад 30 мільйонів євро за 2022 рік.

лист стор.1
лист стор. 2

"Ми успішно поставили десятки тисяч систем захисту i ніколи не мали жодних питань щодо цих поставок", — заявив керівник ELMON S.A.

Ґаланіс визнав, що була виявлена проблема з ниткою на деяких одиницях бронежилетів. "Ми вирішили терміново відізвати i повністю замінити всю партію", — пояснив він.

Відповідаючи на уточнюючи питання журналістів, Ґаланіс повідомив, що не знайомий з Шаповаловим, а контракти були підписані не з колишнім заступником міністра оборони України, а з законними представниками МО., і компанія успішно виконала контракт з МО, претензій щодо якості до неї немає – з боку правоохоронних органів України також.

Раніше Вячеслав Шаповалов у своєму інтерв’ю назвав справу проти нього абсурдною. Він наголосив, що частина амуніції, яка була неякісною, жодної хвилини не використовувалось армією.