Вирок — читати книги: в Одесі двом крадіям суддя виніс незвичайне покарання

Читать на русском
Автор
558
Одеський суддя вирішив перевиховати засуджених за допомогою читання книг
Одеський суддя вирішив перевиховати засуджених за допомогою читання книг. Фото Колаж "Телеграфу"

Крім творів світових класиків, злочинцям запропонували ознайомитися і з поезією Тараса Шевченка

Незвичайний вердикт, винесений Малиновським судом Одеси, сколихнув український сегмент інтернету — двох засуджених за злодійство хлопців зобов’язали прочитати класичні твори літератури.

Відповідна постанова від 20 жовтня опублікована в єдиному держреєстрі судових рішень.

Повідомляється, що на лаву підсудних за крадіжку автомагнітол із машин, що знаходилися на штрафмайданчику, потрапили 23-річний та 19-річний жителі Одеської області. Обидва безробітні і не одружені, при цьому у молодшого вже є дитина.

Спочатку суддя Олександр Гарський визнав кожного із підозрюваних винним і збирався присудити їм по три роки позбавлення волі. Однак деякі аспекти справи змусили його пом’якшити вирок до року умовно.

Втім, це лише частина судового рішення. Друга — набагато цікавіша.

"Допитуючи обвинувачених в судовому засіданні, судом встановлено, що вони фактично за своїм розвитком ще неповнолітні діти, хоча і мають відповідний вік. [...] В цілому відносини власності для обох обвинувачених є деякою прогалиною в знаннях. І це не є дивним, оскільки вихованням обох обвинувачених займалися не в достатній мірі", — повідомляється в судових документах.

Саме тому одеський представник Феміди вирішив, що підсудним буде корисно не тільки відбути умовне покарання, регулярно з’являючись до правоохоронців, а й прочитати кілька класичних творів літератури.

Серед "покарання" — "Пригоди Тома Сойєра" Марка Твена та "Біле ікло" Джека Лондона. Також у список потрапила і поезія Тараса Шевченка.

Суд над воришками в Одессе
Так виглядає судове рішення

"Мудрий суддя", "А що так можна було, чи що? А за вбивство читати Достоєвського "Злочин і покарання"?", "Нарешті нормальне покарання для малих дебілів", "Ременя б ще приписав", — реагують українці в соцмережах на подібне рішення суду.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про судовий позов техаських школярів проти деяких правил в місцевих навчальних закладах. Що саме сталося, читайте в нашому матеріалі.