Стефанчук розповів, які зміни можуть відбутися в Конституції України

Читать на русском
Автор
Конституцію України хочуть зробити більш сучасною.
Конституцію України хочуть зробити більш сучасною.. Фото wikimedia.org

Конституцію України хочуть зробити більш сучасною за допомогою пунктів про цифрове право і приватність

Нардепи готуються "осучаснити" і внести зміни до Конституції України, щоб вона відповідала поточним запитам і потребам.

Про це розповів перший віце-спікер ВРУ Руслан Стефанчук, пише "РБК-Україна".

Чиновник каже, що в числі можливих оновлень вищого нормативно-правового акта України — скорочення кількості нардепів до 300 осіб, а також нові підстави для позбавлення мандатів. Наприклад, нардепа можуть позбавити повноважень за прогули і "кнопкодавство".

Однак насамперед, за словами Стефанчука, вони хочуть внести до Конституції питання про децентралізацію, яке вже розглянула конституційна комісія.

"Ми дійшли згоди вже практично за всіма параметрами, залишилося кілька нюансів. Зокрема: чи буде статус юридичної особи у територіальних громад. Це, з одного боку, європейська практика. Але в умовах України юридична особа керується не лише Конституцією, а й іншим законодавством, зокрема — цивільним", — пояснює Стефанчук.

Зараз політики обговорюють долю райрад і поки невідомо, залишать їх чи ні.

Крім того, за словами чиновника, в Конституцію можуть внести нові моменти щодо:

  • цифрового права;
  • закріплення більш реальних гарантій прав на приватність і репутацію особи;
  • перегляду тих законопроектів про зміни до Конституції, які були внесені в парламент на початку каденції (ВРУ чисельністю в 300 депутатів, звільнення за прогули та інші).

Якщо депутати зможуть домовитися про дані зміни, то передадуть документ до Конституційного суду. І після його рішення вони зможуть ввести зміни в головний документ країни за дві сесії. У кращому випадку, якщо не буде розбіжностей, за словами Стефанчука, оновити Конституцію вдасться в лютому 2022 року.

Нагадаємо, вже цієї осені нардепи можуть прийняти за основу закон про місцевий референдум, проект якого вже готують для Верховної Ради.