Військовий експерт пояснив, навіщо лукашенко насправді притягнув війська до кордонів України

Читать на русском
Автор
7873
Проблема лукашенка в тому, що він сам вірить у свою пропаганду
Проблема лукашенка в тому, що він сам вірить у свою пропаганду. Фото telegraf.com.ua

Чисельності білоруських бійців не вистачить для повноцінного наступу, але є одне "але"

На тлі військових навчань, які Білорусь розгорнула на кордоні з Україною, в інформпросторі дедалі частіше виникають тези про можливе повторне відкриття північного фронту. При цьому білоруська армія недостатньо укомплектована, щоб витримати повноцінний наступ навіть за підтримки російських "колег".

На думку білоруського військового експерта Ягора Лебядка, головна проблема Білорусі — віра лукашенка та його наближених до своєї пропаганди. Таким чином політики дійсно вважають, що Україна або НАТО, що обороняються від російського навали, можуть на них напасти. Тому, пояснює фахівець у коментарі "РБК-Україна", спочатку і було ухвалено рішення про проведення навчань на кордоні.

Чому росії не виграти війну проти України?

З одного боку, каже Лебядок, лукашенко хоче показати здатність своєї армії стримувати передбачуваний наступ. Також не можна виключати і можливу підготовку білорусів до оборони — від неіснуючого супротивника.

При цьому існує третій варіант — справді "відпрацювання" можливих шляхів наступу на територію України. До цього лукашенка може схиляти кремлівське керівництво. Втім, навіть у разі відкриття фронту з боку Білорусі північні сусіди України навряд чи довго протримаються.

"Якщо говорити про самостійні дії Збройних Сил Білорусі щодо наступу на Україну, то єдиний варіант дій, який щодо мінімального щодо можливих втрат для них — це ведення розвідувальної, диверсійної діяльності та проведення спеціальних операцій силами ССО на території України", — пояснив Ягор Лебядок.

Це насамперед пов’язане з недостатньою чисельністю білоруської армії та її серйозну укомплектованість солдатами-строковиками. Якщо молоді хлопці почнуть масово гинути на війні в Україні, це може спричинити хвилювання серед народу Білорусі.

Все, що справді може спробувати зробити армія лукашенка, — це спробувати наступити у Волинському чи Рівненському напрямку. Насамперед для того, щоб перекрити канали, якими іноземне озброєння надходить в Україну через західний кордон. При цьому Лебедок серйозно сумнівається в реальності виконання цього завдання.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що на вулицях Білорусі було відмічено важке озброєння російського виробництва. Примітно, що його перекидали вночі, щоби менше людей його бачили.