Намагалися виїхати до ЄС: росіяни вантажівками вивезли українців із кордону

Читать на русском
Автор
1630
Виїзд українців до Естонії
Виїзд українців до Естонії

Російська влада не оновлювала інформацію про українців кілька днів

На тлі повномасштабної війни в Україні росія продовжує вчиняти воєнні злочини і, зокрема, викрадати українців, вивозячи їх за на свої території. Так, нещодавно стало відомо, що на виїзд з рф до Естонії виникли черги з охочих виїхати і багато з них були українцями. З російського боку південно-східного кордону з Естонією українські біженці, які перебували там, були вивезені кудись на вантажівках російськими силовиками.

Про це повідомило естонське видання "ERR" з посиланням на міністра внутрішніх справ Естонії Лаурі Лаанеметс. За його словами, ще кілька днів тому на кордоні було понад тисяча людей, а зараз їх там немає.

"Раніше на кордоні чекали трохи більше тисячі людей, а сьогодні їх там уже немає — їх посадили на вантажівки та відвезли. Ми не знаємо, куди їх відвезли. Департамент поліції та прикордонної охорони наразі працюють над отриманням цієї інформації", — зазначив Лаанеметс.

Міністр зазначив, що, якщо рф вирішить масово підштовхувати людей до незаконного перетину кордону, Естонія не може вважати усіх їх українськими біженцями, адже в натовпі можуть бути також громадяни росії та заслані агенти. Країна вже встановила зв'язок з українським посольством, щоб перевіряти біографії людей, що прибувають, та з'ясовувати, чи вони є тими, за кого себе видають.

Крім того, слід зазначити, що сама місцева влада росії писала, що українські біженці справді були на естонському кордоні. Про це, зокрема, повідомляв губернатор Псковської області Михайло Ведерников у вівторок, 4 жовтня. Проте, з того часу жодних новин з приводу цього російська сторона не давала.

"Провів нараду з питання черг на кордоні в Псковській області. Ситуація непроста. Серед тих, хто виїжджає, багато громадян України. Потік великий, люди різні: є ті, хто намагається вивести валюту понад встановлені законом норми, предмети старовини, мистецтва, заборонені товари", — йдеться в повідомленні.

Повідомлення Михайла Ведерникова

Як повідомляв "Телеграф" раніше, прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала терміново ввести проти росії новий потужний пакет санкцій. За її словами, рф потрібно тримати в повній ізоляції, допоки вони не покинуть території України.