США не полишають Китай без уваги: Байден готується до важливої зустрічі

Читать на русском
Автор
762
Зустріч Байдена та Ї вважають "жестом ввічливості"
Зустріч Байдена та Ї вважають "жестом ввічливості". Фото Колаж "Телеграфу"

Цілком імовірно, що американський уряд працює над підґрунтям прийдешніх переговорів між лідерами Штатів та КНР

Очільник МЗС Китаю Ван Ї у п'ятницю, 26 жовтня, може зустрітися у Білому Домі із президентом США Джо Байденом. Вважається, що такий "жест ввічливості" може спрацювати на благо майбутніх переговорів між, власне, Байденом та його китайським колегою Сі Цзіньпіном, котрі очікуються вже наступного місяця. Цікаво, що ще зовсім нещодавно Сі зустрічався із російським диктатором путіним.

Детальніше про дипломатичний візит Ван Ї повідомляє Bloomberg. Журналісти посилаються на джерело, поінформоване про майбутню зустріч політиків.

Ван Ї стане першим високопосадовцем КНР, котрий прибуде до Білого Дому, починаючи з березня 2021 року.

Очікується, що крім Байдена, китайський міністр також проведе перемовини із держсекретарем Штатів Ентоні Блінкеном та радником із нацбезпеки Джейком Салліваном. Перелік питань для обговорень поки не розголошується. У будь-якому разі їхня тематика торкатиметься різноманітних способів налагодити дипломатичні відносини, котрі значно погіршилися після виявлення в небі над США китайську повітряну кулю (ймовірно, шпигунський пристрій) та її подальшого знищення американськими військовими. Також на прохолоду у відносинах між країнами, звісно ж, впливає питання Тайваню.

У листопаді в Штатах має відбутися економічний саміт країн Азійсько-Тихоокеанського регіону. Саме на цей захід американські дипломати покладають чималі надії, адже є можливість, що Джо Байден та Сі Цзіньпін зустрінуться на його теренах. При цьому в КНР не поспішають підтверджувати згоду Сі на переговори із американським лідером.

Тим часом Китай продовжує гнути власну лінію у питаннях світової політики. Зокрема, днями Ван Ї висловився щодо питання війни в Ізраїлі та визначився зі стороною, котру його країна підтримує.