Головна страва на столі: наскільки в Україні подорожчає м’ясо до Нового року

Читать на русском
Автор
678
Улюблена українцями свинина поки що не подорожчає Новина оновлена 03 грудня 2021, 18:32
Улюблена українцями свинина поки що не подорожчає. Фото Biz.today.ua

Експерти спрогнозували динаміку зростання цін до кінця року

Приблизно третина мʼяса, яке щорічно споживають українці, припадає на свинину. Сприяє популярності не найкориснішого для організму продукту, його доступність та незначне, порівняно з яловичиною та мʼясом птиці, зростання цін у поточному році. До новорічних свят свинина підніметься в ціні, правда особливих рекордів ціна не побʼє, а подорожчання варто чекати у другій половині грудня.

Як пояснюють в Асоціації «Свиноводи України», це пояснюються значно меншим зростанням цін на свинину, що подорожчала в січні-жовтні лише на 1% проти 15% у яловичини та 20-25% у курятини.

Експерти кажуть: ціни на свинину і в листопаді-грудні залишаються порівняно стабільними, але поступово зростають. Так, на початку грудня ціна 1 кг «живої» ваги зросла приблизно на 1 гривню, склавши близько 47-48 гривень, і ця ціна, найімовірніше, залишиться стабільною до середини грудня.

При цьому середня ціна 1 кілограма свинини в роздріб, за даними АСУ, становила 131 гривню. Найдорожче – майже 169 гривень, коштувала вирізка; шия та корейка – 146-147 гривень, а найдешевше йшла лопатка – 111 гривень.

Загалом, як зазначили в Асоціації, напередодні новорічних свят ціна на свинину, безперечно, зросте, але не варто очікувати на якісь «цінові рекорди».

Цього року головним рекордсменом у зростанні цін виявилося соняшникове масло, якому експерти навіть пророкували зростання до 100 гривень за літр.