Урожай пшениці в Україні буде набагато меншим, ніж очікувалося: що буде з цінами?

Читать на русском
Автор
6950
Цього року пшениці Україна збере менше на 2 мільйони тонн
Цього року пшениці Україна збере менше на 2 мільйони тонн. Фото https://latifundist.com/

В Україні можуть подорожчати хліб та борошняні вироби через зниження врожаю та загальну тенденцію до інфляції

Урожай української пшениці цього року може становити 19,5 млн тонн, що приблизно на 2 мільйони тонн менше, ніж очікувалося раніше, при цьому експорт пшениці може залишитися незмінним – 10 мільйонів тонн.

Про це повідомляє Департамент сільського господарства США (USDA). При цьому врожай кукурудзи в Україні не повинен бути нижчим за запланований у 25 мільйонів тонн, 9 мільйонів з яких планується експортувати.

Однак через встановлену Росію блокаду чорноморських портів України, за словами президента Володимира Зеленського, наша країна не може вивезти 22 мільйони тонн зерна. Переговори про можливе вивезення зерна за допомогою Туреччини та ООН у Стамбулі продовжуються.

Загалом USDA прогнозує зниження світового врожаю пшениці у 2022 році на 1,9 млн тонн – до 771,6 млн тонн та зростання світового врожаю кукурудзи на 100 тисяч тонн – до 1 млрд 185,9 млн тонн.

Менший ніж очікувалося, урожай пшениці може вплинути на ціни на борошно та хліб в Україні, так, за даними ЗМІ, ціни на борошно в липні залишаються нестабільними – кілограмова пачка борошна ТМ "Хуторок" зросла в ціні на 15 копійок — до 23,35 грн, тоді як 2-кілограмова пачка впала більш ніж на гривню – до 42,65 грн.

За даними НБУ продукти харчування в Україні з початку року зросли в ціні на 21,5% і зростання цін до кінця року, напевно, продовжиться.