Як війна змінила ринок бензину в Україні – українці залишилися без бензину, але це навіть на краще

Читать на русском
Автор
9845
На ринку зник фальшивий та неякісний бензин
На ринку зник фальшивий та неякісний бензин. Фото Відкриті джерела

З продажу в Україні зникає бензин, але це добре стверджують експерти

Паливна криза, яка спалахнула в Україні навесні через російську агресію, принесла автовласникам навіть дві серйозні користі, вважають експерти.

Про це сайту "Апостроф" розповів директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

За його словами ще до російського вторгнення українські трейдери говорили про те, що настав час відмовитися від А-92, який є залишком радянської системи нафтопродуктів і в Європі не виробляється вже років п’ятнадцять. Після кризи з паливом це питання вирішилося саме собою і тепер цієї марки у продажу майже немає.

Іншим плюсом Сергій Куюн назвав відчутне зменшення на ринку кількості контрафактного бензину – так званої "бодяги". Він пов’язує це зі знищенням російськими ракетами частини міні-НПЗ, які виробляли такий продукт.

"Тобто тепер їх ніде виробляти, та й до того ж, щоб забезпечити потрібне октанове число, на таких виробництвах широко використовували спеціальні присадки, які завозилися з росії. Зараз, зрозуміло, такі поставки зупинилися", — пояснив експерт.

Іншою причиною, через яку постачальники знизили інтерес до "бодяги", експерт називає введені на ринку пального податкові пільги.

"Головною метою трейдерів, які займалися подібним виробництвом, було уникнення податків. А оскільки зараз переважна частина з них скасована, то подібні угоди практично втратили сенс", — переконаний експерт.

Тим часом на ринку склалася незрозуміла ситуація з ціною на паливо – в опті воно падає в ціні, а автогаз навіть у роздробі, але є чимало факторів, через які ціна палива може різко зрости.