Як не замерзнути в зимові холоди: українські полярники розкрили кілька секретів

Читать на русском
Автор
У мінусову температуру хочеться одягнутись тепліше і лягти під ковдру для кращого ефекту
У мінусову температуру хочеться одягнутись тепліше і лягти під ковдру для кращого ефекту. Фото Freepik

Майбутня зима може бути дуже суворою для українців, тож до неї краще бути готовим у всеозброєнні

Новий опалювальний сезон, який уже на носі, стане для України одним із найпростіших. Тому так важливо вивчити, чи є у вашому будинку тепловтрати, і оперативно усунути їх. Втім, утеплюватись слід не тільки всередині приміщень, але й для виходу з них. З такими викликами регулярно впораються українські полярники, які місяцями перебувають в Антарктиді на станції "Академік Вернадський".

Сьогодні "Телеграф" розкриє кілька секретів від цих мужніх людей, які точно знають секрети поведінки у найлютіші морози. Головне — правильно одягатися і вміти захистити ділянки тіла, що найбільш схильні до замерзання.

Основних правил, які слід пам’ятати кожному, всього дев’ять. Полярники радять їх дотримуватись, якщо хочете почуватися хоча б мінімально комфортно під час низьких температур.

  • Більше рухайтеся. Навіть якщо вам на вулиці доводиться довго стояти або навіть сидіти, рухайте кінцівками, розминайте пальці та інші доступні м’язи, не дозволяйте собі перетворитися на крижану статую.
  • Не виходьте з дому голодними. У холод гостріше відчувається нестача їжі, тому шоколадка або живильний батончик, заздалегідь захоплені з дому, можуть допомогти.
  • Слідкуйте за сухістю своїх речей. Найкраще, якщо у вас у запасі з собою буде кілька пар рукавичок (рукавиць) — цей предмет одягу часто промокає найпершим.
  • Захищайте обличчя. Ця порада — не лише про намотаний у кілька шарів шарф, куди можна сховати замерзлий ніс. Перед виходом з дому у морози візьміть за правило користуватися жирним кремом для рук та обличчя, а губи регулярно обробляйте бальзамом або гігієнічною помадою.
  • Одягайтеся, наче ви капуста. Так, простий і дуже старий лайфхак — багато шарів одягу допомагає тілу зберігати тепло і не переохолоджуватися.
  • Вибирайте термо-або спецодяг. Нині вибір подібних одиниць гардеробу дуже великий – від білизни до парок. Якщо ви збираєтеся бути вельми активним на морозі, то вибирайте водовідштовхуючий одяг. У всіх інших випадках найкращим варіантом будуть теплозберігаючі речі.
  • Закривайте щонайбільше всі ділянки тіла. Тут в нагоді стануть рукавички, шапка, шарф, а часом навіть капюшон. Якщо у вашій шафі знайдеться баф, беріть його. Ця багатофункціональна пов’язка добре відштовхує вологу, що взимку дуже актуально.
  • Взуття має бути на товстій підошві і не стискати ноги. Чим тісніше ваше зимове взуття, тим швидше ноги замерзнуть в низькі температури. Між стінкою взуття і ногою в теплих шкарпетках має залишатися простір — це допомагає зберегти тепло всередині.
  • Алкоголь зігрітись не допоможе. Попри поширену думку, що "50 грам" допомагають тілу швидко уникнути переохолодження, це не так. Алкогольні напої дають лише нетривалий ефект відразу після їх вживання, а потім організм починає ще більше мерзнути.

Раніше "Телеграф" розповідав, які лайфхаки з одягом у будинку можна використовувати, щоб почуватися максимально комфортно навіть у не прогрітому приміщенні.

Також ми розповідали, що можна зробити, аби зігрітися в будинку, де не працює опалення.