Як передати показання лічильника холодної води та гарячої. Інструкція

Читать на русском
Автор
1691
Як передати показання лічильника води Новина оновлена 03 червня 2024, 16:50
Як передати показання лічильника води. Фото Колаж "Телеграфу"

Розповідаємо, як правильно знімати показання лічильників води та куди передавати

Мати вдома лічильник води та вчасно знімати та передавати показання — це шлях до економії. Бо за наявності лічильника води кожен сплачує лише за ту воду, яку фактично спожив. "Телеграф" допомагає розібратися з електроприладами та розповідає, як правильно передати показання та кому.

Які бувають лічильники води

Найпопулярнішим у квартирах і приватних будинках є тахометричний лічильник. Всередині таких лічильників є крильчатка або турбіна, встановлена ​​перпендикулярно руху потоку. Такі лічильники можуть монтуватися на трубопроводи з діаметром до 50 мм для холодної води і 15-30 мм для гарячої.

Працюють за простим принципом: що вище тиск води, то швидше обертається крильчатка або турбіна, і, відповідно, швидше змінюються показання на циферблаті. Поділяютьсяс на:

  • Крильчасті
  • Турбінні
  • Комбіновані

Максимальний попит мають лічильники води крильчастого типу, серед переваг якого легкість в установці, толерантність до брудної води, стійкість до нестабільного тиску водопроводу, доступна ціна.

Як визначити на яку воду лічильник

Зазвичай, на яку воду лічильник, можна візуально визначити за кольором корпусу лічильника або за наклейкою. Корпус лічильників для холодної води забарвлюється в синій колір. Вони рахують рідину температурою до +30°С. Лічильники холодної води ставлять на трубопроводах питної і технічної води.

Прилади для гарячої води мають червоний корпус. Вони призначені для обліку води в межах температур +40 °С до +90 °С. Їх вартість вища, бо компоненти виконані з термостійких матеріалів.

Види лічильників на воду
Корпус лічильника для візуальної відмінності фарбується у червоний або синій колір

Є спосіб гарантовано перевірити, який лічильник належить до якої труби: увімкніть холодну воду і подивіться, на якому приладі закрутиться "каруселька". Те саме зробіть з гарячою.

Як правильно знімати показання лічильника води: холодної та гарячої

Розгляньмо, як правильно зняти показання лічильників води. На лічильнику є 8 цифр, 3 останні червоні, а 5 — чорні. Червоні цифри — це літри, але вам для зняття показань вони не потрібні, бо ми знімаємо покази в кубах. Залишаються наступні 5 цифр, на них ми й орієнтуємося.

Як правильно знімати показання лічильника води
При знятті показань води орієнтуємось на сині цифри.

Наприклад, ви тільки встановили прилад, на ньому тільки нулі, запишіть ці показники для себе. Через місяць, наприклад, Ви бачите 00017859. Виходить, Ви витратили 17 кубів 859 літрів води, для здачі звіту можете округлити до 18, оплачуєте за 18 кубів. На наступний місяць пристрій показує 00025010, значить витрачено вже 25 кубів, а за поточний період 25 — 18 = 7, оплачуєте за 7 і так далі.

Як і де подавати показання лічильників води

Передавати показання лічильників води потрібно щомісяця, починаючи з 5 та по останнє число. З 1 по 4 число показання лічильники води не приймаються — у цей період закривають минулий місяць і проводять нарахування. Передавати треба показання і холодної, і гарячої води.

Внесення показань лічильників води
Внести показання лічильника холодної та гарячої води можна на сайті "Київводоканалу"

Як вносити показання лічильника на воду? Для цього є кілька опцій: на сайті vodokanal.kiev.ua (натиснувши кнопку "Надати показники"), у чат-боті "Київводоканалу" в Telegram чи Viber. Або ж телефоном: (044) 2020-02-02.

Можна також передати показання лічильників води особисто у найближчому Центрі комунального сервісу або Центрі обслуговування споживачів. Також існує варіант вказати дані для нарахувань на наступний місяць під час оплати квитанції. Це можна здійснити на сторінці Київводоканалу на сайті iPay.ua під час онлайн-оплати.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, скільки українці платитимуть за кубометр води після підвищення тарифу.