Фури розтяглися б на 30 кілометрів – екологи звинуватили держлісгоспи у незаконній рубці 62 тисячі кубометрів лісу

Читать на русском
Автор
826
Вивіз лісу
Вивіз лісу. Фото Відкриті джерела

Масштаб незаконних рубок хочуть збільшити, вважають екоактивісти

Щонайменше 1800 фур, заповнених 62 тис. кубометрів деревини та що розтягнулися на 30 кілометрів – такий, на думку Української природоохоронної групи, обсяг незаконних вирубок ДП "Ліси України" за 2023 рік. Фахівці групи нарахували як мінімум 204 факти незаконної вирубки лісу, переважно у Львівській та Тернопільській областях.

Про це йдеться на сайті Української природоохоронної групи. За словами фахівців, подібна ситуація відбувалася щороку.

Як стверджують екоактивісти, законодавство забороняє проводити рубки переформування в лісах, де росте більше одного виду дерев або дерева різного віку. Але ДП "Ліси України" не звертає на законодавство уваги.

"Такі рубки проходять у державних лісах серед білого дня, на них є всі необхідні дозволи та документи (хоч і видані з грубим порушенням). Отримана деревина експортується в ЄС під приводом законної. Типова для Держлісагентства та ДП "Ліси України" ситуація. Контролюючі органи порушення ігнорують. У відповідь на наші звернення щодо таких проблем у Сколівському лісгоспі як Державна екологічна інспекція, так і Державне бюро розслідувань відповіді не дали", — стверджують в Українській природоохоронній групі.

Як кажуть у громадській організації, Держлісагентство та "Ліси України" лобіюють проект постанови Кабміну, який дозволить переформувати майже будь-який ліс, крім найзаповідніших. Тому активісти впевнені, що чиновники лісової галузі хочуть узаконити свої незаконні рубки переформування.

"Поки що документ на розгляді Міністерства навколишнього середовища, але міністерство в кращих традиціях державних органів не бажає публічно висвітлити свою позицію. Планує погодити зміни в законодавстві, які придумали лісівники? У результаті мінімум п’ять (!) державних структур або власноручно проводять масштабні незаконні рубки, або відверто покривають порушників. Надія на Спеціалізовану екологічну прокуратуру – сподіваємось, вони зможуть гідно виконати свої обов’язки", — констатують в Українській природоохоронній групі.

"Телеграф" неодноразово писав про порушення у лісовій галузі України, коли під час обшуку у екс-начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства знаходили мільйони доларів.