Які 12 страв приготувати на Святвечір: повний список, рецепти та фото

Автор

"Телеграф" підготував пісне меню на Святвечір: кутя, салати та борщ

Вже за декілька днів Різдво і традиційно на Святвечір на столі має бути дванадцять пісних страв. Пропонуємо вам наш варіант пісного меню.

1. Кутя

Інгредієнти:

  • 200 г пшениці;
  • 150 г сухофруктів або цукатів;
  • 100 г родзинок;
  • 50 г маку;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 3-4 ст.л. меду.

Приготування:

Пшеницю промити та замочити на декілька годин. Потім злити воду та відварити у чистій воді на повільному вогні.

Мак залити кип'ятком наніч. Вранці максимально злити воду і перетерти мак у ступі або ж подрібинити за допомогою кухонного комбайну.

Родзинки промити і залити гарячою водою на 20 хвилин. Потім воду злити.

Сухофрукти промити, посушити та порізати на шматочки. Горіхи підсмажити на сухій сковороді або у духовці і також подрібнити.

Зварену пшеницю викласти у посудину для подачі, додати мак, родзинки, сухофрукти та цукати, горіхи та мед. Перемішати всі інгредієнти і святкову кутя готова.

2. Пампухи

Інгредієнти:

  • 200 мл теплої води;
  • 2 ст.л. цукру;
  • 30 г пресованих дріжджів;
  • олія;
  • картопляне пюре (рідке);
  • борошно.

Приготування:

Дріжджі і 200 мл теплої води розмішати до однорідності. Додати 2 столових ложки цукру, 2 столових ложки пшеничнго борошна. Залишити в теплому місці на 10 хвилин.

Потім додати картопляне пюре (краще рідкої консистенції). Додати склянку борошна. Все добре розмішати і залишити на годину. Маса повинна збільшитись вдвічі.

Невеликими порціями підсипати просіяне борошно і замісити тісто. А щоб воно не липнуло до рук постійно змащувати руки олією.

Поставити тісто на півгодини в тепле місце і накрити рушником.

Потім розкачати тісто товщиною 3-4 см і склянкою вирізати пампухи. Залишити ще на 10-15 хвилин, щоб вони підійшли.

Смажити в гарячій олії з двох сторін.

3. Червоний борщ з грибами

Інгредієнти:

  • 2-3 картоплини;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 1 буряк;
  • 100 г печериць;
  • 100 г квасолі;
  • томатна паста;
  • оцет;
  • сіль, перець;
  • олія;
  • лавровий лист;
  • зелень.

Приготування:

Квасолю залити наніч водою. Вранці воду злити і відварити до готовності. Овочі почистити та помити. Картоплю нарізати кубиками, моркву та буряк натерти та тертці, цибулю порізати дрібненько. Гриби помити, почистити та нарізати тонкими шматочками.

У каструлю налити воду, додати 2-3 листочка лаврового листа і варити у ній нарізану картоплю.

Тим часом натертий буряк підсмажити на сковороді 4-5 хвилин і додати у каструлю до картоплі. Туди ж додати 2 ст.л. оцту (кислота збереже яскравий колір буряка).

На тій же сковорідці посмажити моркву, додати цибулю та печериці. Додати томатну пасту і протушкувати 2-3 хвилини на середньому вогні. Потім додати засмажку у каструлю.

Додати відварену квасолю у майже готовий борщ. За смаком посолити та поперчити. Варити на помірному вогні 10-15 хвилин. В кінці посипати зеленню. І готово!

4. Салат з буряка з сиром Фета

Інгредієнти:

  • 1 буряк (великий);
  • 100 г сиру Фета;
  • 150 г грецьких горіхів;
  • олія;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

Буряк запекти в духовці. Охолодити, очистити і натерти та тертці. Горіхи подрібнити. Сир нарізати на кубики.

Горіхи висипати до натертого буряка. Посолити, поперчити за смаком і полити олією. Добре розмішати і зверху посипати сиром Фета.
Смачного!

5. Салат з грибами та фасолею

Інгредієнти:

  • 3 картоплини;
  • 150 г шампіньйонів;
  • 100 г квасолі;
  • 1 морквина;
  • зелена цибуля;
  • сіль, перець за смаком;
  • олія.

Приготування:

Картоплю і моркву відварити. Охолодити, очистити і нарізати кубиками.

Гриби підсмажити на скворідці. Квасолю відварити в підсоленій воді та охолодити. Зелену цибулю дрібно нарізати.

Змішати всі інгредієнти. Додати сіль, перець, олію та розмішати. Зверху посипати зеленою цибулькою. Чудово смакує теплим.

Простий рецепт смачного різдвяного кексу

6. Картопля по-селянськи

Інгредієнти:

  • 500 г картоплі;
  • олія;
  • сіль;
  • спеції (паприка, куркума, прованські трави).

Приготування:

Картоплю добре помити і нарізати на довгі шматочки. Для цього картоплю розрізати навпіл, і кожну половинку розрізати на три частини.

Викласти нарізану картоплю у глибоку посудину, посипати сіллю, перцем, спеціями та полити олією. Добре розмішати і викласти на пергамент так, щоб кожен шматочок лежав окремо.

Випікати до готовності при 180 градусах.

7. Рибні котлети

Інгредієнти:

  • 600-700 г філе риби (хек, мінтай, щука);
  • 200 г цибулі;
  • 1 ст.л. манної крупи;
  • сіль, перець за смаком;
  • лимон;
  • прянощі для риби (коріандр, куркума, мелений мускатний горіх, карі);
  • борошно.

Приготування:

Цибулю очистити та помити, нарізати невеликими шматочками. Очищене філе разом з цибулею пропустити через м'ясорубку або ж подрібнити у блендері.

Додати сіль, перець, спеції за смаком, манну крупу та добре вимішати. З утвореного фаршу сформувати невеликі кульки і легенько їх приплюснути. Обваляти кульки в борошні і смажити з двох сторін на розігрітій сковороді з олією.

8. Вареники з капустою та картоплею

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 3 ст просіяного борошна;
  • 3 ст.л. олії;
  • 1 ст. кип'ятку;
  • дрібка солі;

Для начинки:

  • картопляне пюре;
  • тушкована капуста.

Приготування:

Три склянки борошна висипати у миску, додати трошки солі та залити такою ж склянкою кип'ятку. Обережно змішати ложкою, а потім вимішати тісто руками. До майже готового тіста додати олію. Сфрмувати кулю та залишити тісто на декілька хвилин.

Розкатати тісто товщиною 1 см, вирізати склянкою кружечок і сформувати вареник з начинкою.

Варити у підсоленій воді до готовності.

9. Маринований оселедець

Інгредієнти:

  • 1 заморожений оселедець;
  • 1 л. води;
  • 1,5 ст.л. солі;
  • 1 ст.л. цукру;
  • лавровий лист;
  • 3 горошини духмяного перцю;
  • 1 бутон гвоздики.

Приготування:

Оселедець розморозити при кімнатній температурі. Очистити, видалити кістки та нарізати на шматочки.

У каструлю налити воду, додати усі спеції та довести до кипіння. Повністю охолодити. Рибу викласти в герметичний контейнер та залити її маринадом.

Залишити в холодильнику на 2-3 дні.

10. Соління

На столі у Святвечір зазвичай є соління (огірки, помідори, капуста, морква та навіть баклажани), які готуються завчасно.

11. Узвар

Інгредієнти:

  • 300 г сухофруктів (чорнослив, яблука, груші, курага, родзинки);
  • 3-4 л води;
  • цукор або мед за смаком.

Приготування:

Сухофрукти промити і залити на 15 хвилин теплою водою, потім воду злити.

Воду налити у каструлю, додати промиті сухофрукти і варити на повільному вогні 15-20 хвилин. Трохи охолодіть узвар і додайте мед або цукор. Узвар подавати до столу охолодженим.

12. Запечені яблука з прянощами

Інгредієнти:

  • 5-6 середніх яблук;
  • мед;
  • горіхи;
  • прянощі (кориця, кардамон, гвоздика).

Приготування:

Яблука добре промити і просушити. Вирізати хвостик та серцевину так, щоб товщина стінки яблука була приблизно 1-1,5 см.

Горіхи подрібнити. Прянощі помолоти. Змішати мед, прянощі та горіхи і викласти в середину яблука.

Запікати вдуховці 10 хвилин при 160 градусах.

Як приготувати кутю на Різдво: 7 рецептів святкової страви

Автор: Яна Мосійчук