Росія дезінформує своїх громадян щодо коронавірусу

Автор
517
Росія дезінформує своїх громадян щодо коронавірусу

Росія поширює неправдиву інформацію щодо коронавірусу в Європі прикриваючись іноземними СМІ та міністерствами.

Російські медіа розгорнули значну кампанію з дезінформації, спрямовану проти Заходу, щоб погіршити вплив коронавірусу, створити паніку та посіяти недовіру в західних суспільствах.

Про це йдеться в офіційному документі Європейської служби зовнішніх дій, з яким ознайомилось агентство Reuters. Російська сторона поширює фальшиві новини в інтернеті англійською, іспанською, італійською, німецькою та французькою мовами, у яких містяться суперечливі й заплутані повідомлення, сказано в документі. Їхня мета - ускладнити комунікацію в ЄС і те, як офіційні органи влади в Європі повідомляють своїм громадянам про боротьбу з пандемією.

"Триває значна дезінформаційна кампанія російських державних ЗМІ та прокремлівських ЗМІ щодо COVID-19", - йдеться у дев'ятисторінковому внутрішньому документі від 16 березня.'

У зв'язку з коронавірусом РФ та Білорусь припиняє залізничне сполучення

Спеціалізована база даних ЄС зафіксувала майже 80 випадків дезінформації щодо коронавірусу з 22 січня.

Один із прикладів російської кампанії у звіті стосується заворушень у Нових Санжарах наприкінці лютого. Згадується зокрема фальшивий лист від Міністерства охорони здоров'я України про нібито 5 випадків зараження коронавірусом в Україні.

Також звіт цитує неправдиві новини, створені Росією в Італії, про те, що система охорони здоров'я країни не зможе впоратися зі спалахом і лікарі через брак ліжок будуть вибирати, хто виживе, а хто помре.

Ще один приклад - фейкова новина про нібито зараження коронавірусом словацького прем’єра Петера Пеллегріні, який міг передати інфекцію іншим посадовцям на недавніх зустрічах на вищому рівні.

Якими авіарейсами сьогодні повертатимуть українців

"Основна мета дезінформації Кремля - загострити кризу охорони здоров'я в західних країнах... це відповідає ширшій стратегії Кремля щодо спроб підірвати європейські суспільства ", - додається в документі.

"Прокремлівські неправдиві повідомлення просувають наратив про те, що коронавірус був створений людьми і взятий на озброєння Заходом", - йдеться в повідомленні звіту служби.

Європейська служба зовнішніх дій відмовилася коментувати звіт безпосередньо, але речник служби заявив, що ЄС контактував з Google, Facebook, Twitter та Microsoft, щоб "обговорити поширення дезінформації навколо спалаху COVID-19".

За три місяці новий коронавірус поширився за межі Китаю, число хворих у світі перевищило 190 тисяч осіб. В результаті 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу в світі.

В Україні зафіксовано 14 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу, два з яких летальні.

11 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.