Росія нарощує присутність в Арктиці і випробовує там нову зброю: розкрито подробиці

Читать на русском
Автор
1559
Росія нарощує присутність в Арктиці і випробовує там нову зброю: розкрито подробиці Новина оновлена 30 серпня 2022, 00:36

У США побоюються спроб Росії захопити всю Арктику.

Росія накопичує військову міць в Арктиці і відчуває там свою нову зброю.

Про це йдеться у матеріалі CNN.

Збройові експерти висловили особливе занепокоєння щодо нової "суперзброї" під назвою Посейдон 2M39 — безпілотного робота-торпеди з ядерним реактором, який призначений для подолання берегової оборони та знищення прибережної інфраструктури та міст.

При цьому західні експерти переконані, що ця зброя "дуже реальна" і вже може перебувати на озброєнні.

Супутникові знімки також вказують на те, що вздовж свого північного узбережжя Росія нарощує кількість військових баз, на яких розміщує літаки МіГ-31БМ та нові системи радіолокації.

Нарощування військової могутності РФ в Арктиці відбувається на тлі танення льодів через глобальне потепління.

"Це має значення для Сполучених Штатів та їх союзників, не в останню чергу тому, що створює можливість проектувати силу до Північної Атлантики", — кажуть джерела видання.

Також у США побоюються, що Росія хоче у такий спосіб взяти під фактичний контроль Арктику.

"Росія модернізує аеродроми радянських часів та радарні установки, будує нові порти та пошуково-рятувальні центри, а також нарощує свій флот, що складається з атомних та традиційних криголамів", — розповів представник Пентагону Томас Кемпбелл.

Як повідомлялося раніше, американський генерал заявив, що маневри російських військ, у тому числі і на кордоні з Україною, є перевіркою Путіним нового президента США Джо Байдена.