Був у Києві, читав "Заповіт" і отримав орден від Зеленського: що Ален Делон говорив про Україну (фото, відео)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 18 серпня 2024, 11:40

88-річний француз любив Україну та засуджував Росію за вторгненням

Французького актора Алена Делона не стало цієї неділі, йому було 88 років. Він був відомий своєю беззастережною підтримкою українців, коли 24 лютого 2022 року Росія напала на нашу країну і продовжує вбивати мирних людей.

У березні того ж року знаменитий француз взяв участь у спеціальній програмі на французькому телебаченні, присвяченій Україні. Він читав вірші українського національного поета Тараса Шевченка – "Заповіт". Це стало символічним жестом солідарності з українським народом.

Послання легендарного Алена Делона до українців набуло особливого значення в умовах повномасштабної війни. Варто зазначити, що Шевченко у своєму творі закликає "порвати кайдани" та "вражою злою кров'ю волю окропити".

Наприкінці Ален Делон заявив: "Якби я був на 50 років молодшим, я б вступив до армії України. Слава Україні!", зазначивши своє захоплення ЗСУ та українським народом.

Ален Делон неодноразово висловлювався проти війни в Україні у своїх інтерв’ю та публічних виступах, засуджуючи агресію Росії та висловлюючи підтримку українському народу. За це у квітні 2024 року президент України Володимир Зеленський вручив Делону орден "За заслуги". Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у прямому ефірі телеканалу TV5 Monde.

"З першого дня повномасштабної війни Делон багато висловлювався на підтримку України. Для нас це символ, це важливо. Президент Володимир Зеленський вручає Алену Делону орден "За заслуги". Дуже рідкісний та безпрецедентний жест для іноземця", — йдеться у повідомленні.

Ален Делон отримав орден "За заслуги" за підтримку України та засудження агресії РФ

До речі, французький актор свого часу був й у Києві. Так, у 2011 році Ален Делон відвідав церемонію премії "Телезірка", яку вів журнал "Теленеделя" ("Телетиждень"). Знаменитість був почесним гостем.

Український журналіст та пранкер Віталій Седюк тоді вручив Алену Делону іграшковий "Оскар". Церемонія "Телезірки" проходила паралельно з врученням американської статуетки у Лос-Анджелесі.

Раніше повідомлялося, що у лютому до заміського будинку актора у справах навідався службовець із суду. В Алена Делона знайшли 72 одиниці вогнепальної зброї.