В Україну їде "Армата"? Як знищити російський супертанк

Читать на русском
Автор
17260
Танк Армата
Танк Армата. Фото Відкриті джерела

Хвалений танк має недолік, який допоможе легко його знищити

Російські окупанти можуть відправити на передову в Україні чергову "вундервафлю" — танки Т-14 "Армата", які вони з якоїсь причини вважають найкращими у світі і не мають аналогів. Однак ця бронетехніка опиниться на лінії фронту, скоріше, для пропаганди, аніж заради бойового хрещення.

Про це у своєму Twitter повідомляє Міністерство оборони Великобританії.

Росіяни створювали "Армату" з 2009 року як новітню техніку для майбутньої війни, тому Т-14 мав стати революційною машиною.

Однак її характеристики не вражають: вага 47 тонн, 125-мм танкова гармата з 46 снарядами, два кулемети — 12,7 мм "Корд" та 7,62 мм ПКТМ, швидкість від 40 до 80 км залежно від типу місцевості.

Фішкою танка росіяни вважають його живучість. Так, динамічна броня нібито на 95% захищає від усіх видів РПГ, а активний захист "Афганіт" може не тільки піднімати димові завіси, а й ставити перешкоди ПТУРам або збивати їх на підльоті своїми міні-снарядами, що відстрілюються з вежі бронемашини.

Сама вежа Т-14 нежитлова, а три члени екіпажу розташовуються в корпусі танка, найважливіші вузли якого прикриті броньованими заслінками, що має збільшити шанси мехвода, командира та оператора-навідника на виживання.

При цьому самі окупанти запевняють, що міфічне спецпокриття танка знижує його видимість для ПТРК та інших протитанкових засобів.

Разом з тим, практично кожна публічна поява Т-14 призводила до курйозів. Так, на першому подібному заході – репетиції "параду перемоги" на Червоній площі в Москві 2015 року – танк ганебно затих.

Затихлий на параді Т-14

Були технічні негаразди у машини і в 2018 році і знову на параді.

Але це єдина проблема танка. На думку експертів американського журналу The National Interest, Т-14 має серйозну проблему — слабке бронювання верхньої частини вежі, куди він може бути вражений ПТРК TOW-2B або Javelin та знищений. Обидва комплекси складаються на озброєнні ЗСУ та успішно використовуються проти інших сучасних танків Росії – Т-90, причому у парі з українським ПТРК "Стугна".

Російські танки і за іншими параметрами програють важкій бронетехніці НАТО, яку почне отримувати Україна.